Prehnita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Prehnita
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química Ca2Al(AlSi3O10)(OH2)
Propietats fisicoquímiques:
Sistema cristal·lí ròmbic
Hàbit cristal·lí cristalls prismàtics o tabulars generalment formant agregats
Color verd
Macles no en presenta
Exfoliació bona
Fractura irregular
Duresa 6 a 6,5
Lluïssor vítria
Ratlla blanca
Diafanitat transparent o translúcid
Densitat 2,8 a 2,95
Impureses comunes fibres radiades globulars o botrioides
Altres característiques soluble en HCl (àcid clorhídric) i té una birefringència elevada

La Prehnita és un aluminosilicat. Pot aparèixer amb una forma globular (esfèric o gairebé esfèric), en agregats en forma d’estalactites o reniformes (en forma de ronyó). El nom del mineral prové del seu descobridor, von Prehn, que era un coronel que estava treballant justament al Cap de Bona Esperança. Existeixen jaciments importants al Cap de Bona Esperança (Sud-àfrica), a diversos indrets dels Estats Units, a Bombai (Índia). A Europa hi ha jaciments a Alemanya i al Delfinat (França). A Espanya es trobà al jaciment de Caravaca (Múrcia), i a Catalunya se'n poden trobar exemplars a Malpàs (Alta Ribagorça).

Formació[modifica | modifica el codi]

Es forma en esquerdes de roques volcàniques bàsiques (han de tenir calci), en roques ígnies i, amb menys freqüència, de metamorfisme de grau baix. Apareix omplint cavitats en la roca, formació de geodes, o revestint fractures.

És un mineral secundari format per l’alteració de plagiòclasis (conjunt de feldspats, subgrup dels silicats) bàsiques de gabres i amfibolites.

Acostuma a aparèixer amb zeolites (un tipus de tectosilicats) i per això sovint es creu que també ho és, en realitat però és un fil·losilicat. La zeolita amb la qual apareix més freqüentment és la laumontita, altres minerals que poden aparèixer associats amb la prehnita són la datolita, la girolita o el quars.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prehnita