Premi Amadeu Oller

(S'ha redirigit des de: Premi Amadeu Oller de poesia)
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Amadeu Oller
Map
 41° 22′ 14″ N, 2° 08′ 14″ E / 41.370494°N,2.137097°E / 41.370494; 2.137097
Tipuspremi literari Modifica el valor a Wikidata
EpònimAmadeu Oller i Berenguer Modifica el valor a Wikidata
Vigència1964 Modifica el valor a Wikidata - 
Localitzacióla Bordeta (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomcatalà Modifica el valor a Wikidata
Gènerepoesia Modifica el valor a Wikidata
Conferit perParròquia de Sant Medir Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpremiamadeuoller.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): Amadeuoller Instagram: premipoesia.amadeuoller Modifica el valor a Wikidata

El Premi de poesia per a inèdits Amadeu Oller és un premi literari convocat i atorgat per la parròquia de Sant Medir, del barri de la Bordeta, de Barcelona. El guardó actualment està destinat a poetes en llengua catalana, d'edat no superior als 30 anys i que no hagin editat cap obra d'una manera impresa o, en els darrers anys, digital: blog, pàgina web, portal, etc. El premi porta el nom de mossèn Amadeu Oller, qui fou primer rector de la parròquia de Sant Medir, si bé fou instituït, l'any 1964 pel seu successor, mossèn Josep Maria Vidal i Aunós, conjuntament amb Josep Bigordà i Joan Colomines.[1]

Entre els seus guardonats es poden trobar poetes que, posteriorment, han tingut una trajectòria i reconeixement molt significatius. El lliurament dels premis s'acostuma a dur a terme els mesos de maig o juny de cada any, en un acte a la sala d'actes del Centre Parroquial. El premi consisteix en l'edició del llibre guardonat.

El jurat està integrat per David Castillo, president, Joan Maluquer i Ferrer, Antoni Pladevall i Arumí, Mireia Calafell, David Caño, i Maria Isabel Pijoan i Picas, secretària.

Història[modifica]

La primera convocatòria tingué lloc el novembre de 1964[2] i s'ha mantingut de forma ininterrompuda fins al present. Inicialment el jurat va estar integrat, sota la presidència d'honor de Ferran Soldevila, per Pere Quart, Joan Triadú, Ramon Fuster, Alfons Romeu, Joan Colomines i Martí Saurí, que va actuar de secretari.

El 1969 la presidència efectiva passà a Joan Oliver, en substitució de Ferran Soldevila, que fou nomenat President d'Honor. Han format part del jurat moltíssimes personalitats: Ramon Pinyol i Balasch, Enric Sullà, Àlvar Valls, Ramon Fuster, Carme Riera, Josep Albanell, Guillem-Jordi Graells, Mireia Mur, Ricard Ripoll, Marta Pessarrodona, Joan-Pere Viladecans, Isidre Molas, Aleix Clos, Carles Miralles, Isidor Cònsul, Pius Morera, Lluïsa Julià i Maria Mercè Marçal, que ho fou des del 1986 fins a la seva mort.

Els premiats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Barcelona reconeix el compromís cultural i social de Sant Medir en els 50 anys del Premi Amadeu Oller». Catalunyareligió.cat, 23-01-2015. [Consulta: 2 desembre 2015].
  2. Bigordà, Josep «50 anys de premi». Cultura (El Punt Avui), 23-01-2015, pp. 10-11.
  3. «El premi Amadeu Oller celebra 50 anys». Ara, 04-06-2014 [Consulta: 5 juny 2014].