Premi Internacional Simón Bolívar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi Internacional Simón Bolívar
Tipusguardó Modifica el valor a Wikidata
EpònimSimón Bolívar Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps1983 Modifica el valor a Wikidata - 
ImpulsorGovern de Veneçuela Modifica el valor a Wikidata
Conferit perUNESCO Modifica el valor a Wikidata

Lloc webportal.unesco.org… Modifica el valor a Wikidata

El Premi Internacional Simón Bolívar fou creat el 1983 per la UNESCO i el govern de Veneçuela, té per objectiu recompensar una activitat particularment meritòria que, de conformitat amb l'esperit de Simón Bolívar, hagi contribuït a la llibertat,[1]la independència i la dignitat dels pobles, a l'enfortiment de la solidaritat entre les nacions, afavorint el seu desenvolupament o facilitant l'adveniment d'un nou ordre internacional econòmic, social i cultural.

Aquesta activitat podrà consistir en una creació intel·lectual o artística, realització social o accions de motivació de l'opinió pública.[2]

El Premi s'atorga bianualment des del 24 de juliol de 1983, data del bicentenari del naixement de Simón Bolívar. Als guardonats se'ls atorga una suma de comú acord entre el Director de la UNESCO i el govern de Veneçuela (actualment 25.000 dòlars). El jurat internacional està compost per 5 personalitats representatives de diverses regions del món designades pel director General de la UNESCO, una personalitat pel govern de Veneçuela i un representant del Director General. Les resolucions del jurat s'adopten per unanimitat. Poden presentar candidatures al premi els estats membres de la UNESCO i organitzacions intergovernamentals o ONGs inscrites en la mateixa organització amb relacions de consulta i d'associació o d'informació i consulta.

Guardonats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Un premio significativo» (en castellà) p. 3. La Vanguardia, 23-07-1983. [Consulta: 3 juliol 2021].
  2. «International Simón Bolívar Prize». Unesco. [Consulta: 3 juliol 2021].
  3. Ibarz, Joaquim. «Doscientos años del nacimiento de Simón Bolívar» (en castellà) p.59. La Vanguardia, 24-07-1983. [Consulta: 3 juliol 2021].
  4. «Laureates». [Consulta: 3 juliol 2021].
  5. «1998 - Mario Soares». [Consulta: 3 juliol 2021].