Presó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una presó és un lloc (edifici o conjunt d'edificis) on es confina gent que ha estat privada de llibertat per no haver respectat certes normes d'una societat (a la majoria de països aquestes normes estan definides per les lleis).[1]

Història[modifica | modifica el codi]

L'empresonament no ha estat un càstig en si mateix, sinó més aviat una manera de limitar els criminals fins que el càstig corporal o el capital es va administrar. Hi va haver presons utilitzats per a la detenció a Jerusalem en els temps de l'Antic Testament i la Bíblia detalla la detenció de Josep a Egipte Dungeons es van utilitzar per mantenir als presoners. Els que no van morir o van deixar morir allà sovint es va convertir en esclaus de les galeres o s'enfronten transports penal. En altres casos, els deutors van ser llançats amb freqüència a les presons del deutor, fins que pagaven els seus carcellers prou diners a canvi d'un grau limitat de llibertat.

Només en el segle XIX, a partir de la Gran Bretanya, va fer les presons com es coneix avui en dia convertit en alguna cosa comú. El sistema penitenciari modern va néixer a Londres, influïts per l'utilitarisme de Jeremy Bentham. Panòptic de Bentham va introduir el principi de l'observació i el control que es basa el disseny de la presó moderna. La noció de presoners empresonats com a part del seu càstig i no simplement com un estat d'espera fins al judici o penjolls, va ser en el moment revolucionari. Això és quan les presons van començar a ser utilitzats com a centres de rehabilitació penal.

Regne Unit practica el transport penal dels condemnats a la colònia penal en les colònies britàniques a Amèrica, a partir de la dècada de 1610 a través de la Revolució Americana a la dècada de 1770 i a les colònies penals d'Austràlia entre 1788 i 1868. França va enviar als criminals de les regions tropicals, a les presons com Louisiana al segle XVIII. En les presons a la Guaiana Francesa en funcionament fins a 1951 (en particular, la infame Île du Diable (l'Illa del Diable)). Katorga presons es van establir al segle XVII al tsarisme de Rússia en regions poc poblades de Sibèria i l'Extrem Orient rus que havia poques ciutats o les fonts d'aliments. Des d'aquests temps, Sibèria va obtenir la seva connotació temorós del càstig.

Objectius[modifica | modifica el codi]

Els objectius de les presons varien segons les èpoques i sobretot les societats. En general es tracta de:

  • Protegir la societat d'individus que hom considera perillosos
  • Desencoratjar o dissuadir la gent de cometre actes prohibits per la llei
  • Re-educar el detingut de manera que pugui re-inserir-se
  • Fer callar els adversaris polítics. Aquest objectiu és especialment important a les dictadures, però les democràcies també l'empren i l'han emprat
  • Impedir la fugida de detinguts (que n'impossibilitaria el futur procés judicial)

Població presa al món[modifica | modifica el codi]

Més de nou milions de persones estan en presons arreu del món. La població presa s'ha incrementat notablement des de començaments dels anys 90.

Per països, els Estats Units tenen la població reclusa més gran del món, amb més de 2 milions de presos, el 70% dels quals per raons relacionades amb l'anomenada "guerra contra les drogues", que penalitza el consum personal, la possessió i la comercialització d'aquests substàncies.

Tant la Xina com Rússia tenen també més d'un milió de persones a la presó.

A partir de 2006, s'estima que almenys 9.250.000 de persones estan actualment empresonats a tot el món. És probable que aquest nombre és molt més gran, tenint en compte general de subregistre i la manca de dades de diversos països, especialment els règims autoritaris.

A Catalunya, el 2014 hi havien 9.818 interns, dels quals un 55,68% eren espanyols i un 44,32% estrangers. Per sexes, un 93,44% eren homes i un 6,56% dones[2]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Presó». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Catalunya en xifres, Diari Ara, 11 setembre 2014, p.32

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Presó Modifica l'enllaç a Wikidata