President del Consell de Ministres d'Itàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticPresident
Presidente del Consiglio dei Ministri
TitularGiorgia Meloni
des del 12 de octubre de 2022
TractamentExcel·lència Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaPalau Chigi, Roma
Nomenat perPresident d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Designat perPresident d'Itàlia amb el vot de confiança del Parlament d'Itàlia
JurisdiccióItàlia Modifica el valor a Wikidata
InstitucióConsell de Miniestres d'Itàlia
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
Mandat5 anys
Creació22 de desembre de 1947
Primer titularCamillo Benso di Cavour
Precedit perMario Draghi
Llistallista de primers ministres d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Lloc webwww.governo.it
Palazzo Chigi, seu del Consell de Ministres.

El President del Consell de Ministres d'Itàlia (en italià: Presidente del Consiglio dei Ministri) és el Cap de govern del país, i n'ocupa un dels cinc càrrecs més importants a nivell estatal,[n. 1] estant l'equivalent al Primer Ministre d'altres governs, encara que amb menors poders respecte d'altres Estats.

La Presidència del Consell de Ministres és un càrrec amb rang constitucional establert pels articles, 92, 93, 94, 95 i 96 de la Constitució d'Itàlia. El President d'Itàlia, és a dir, el cap d'estat és l'encarregat de designar el President del Consell.

Funcions[modifica]

A més a més de les funcions pròpies que el càrrec posseeix, per ésser part del Govern, és el President del Consell de Ministres qui indica al President de la República la llista dels ministres del Govern. Confirma, a més a més, tots els actes amb força de llei emesos pel President de la República.

L'article 95 de la Constitució de la República Italiana assenyala que: «el President del Consell de Ministres dirigeix la política general del Govern»; aquest poder és variable, segons la influència individual dels ministres i dels partits que aquests representen.

La tasca del President del Consell de Ministres consisteix més a mitjançar entre les diferents posicions dels partits polítics -quan es tracta de coalicions- que les activitats pròpies del Consell de Ministres. El seu poder de direcció és limitat a una formalitat, ja que no pot treure per si mateix als ministres amb els quals està en desacord.

Cap de govern[modifica]

De 1861 fins a l'actualitat el President del Consell de Ministres ha estat el Cap de govern. És designat pel cap d'Estat però en necessitar el suport del Parlament d'Itàlia acostuma a ser membre del partit polític més votat.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: President del Consell de Ministres d'Itàlia