Pressió sanguínia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pressió sistòlica)
L'esfigmomanòmetre mesura la pressió sanguínia arterial

La pressió sanguínia és la pressió exercida per la circulació de la sang a les parets dels vasos sanguinis, i és un dels principals signes vitals. El terme de pressió arterial (PA) o tensió arterial generalment es refereix a la pressió que es mesura en el braç d'una persona, concretament en l'artèria braquial, utilitzant un esfigmomanòmetre.

En cada batec del cor, la PA varia entre un màxim (pressió sistòlica) i un mínim (pressió diastòlica) de pressió. La PA mitjana disminueix a mesura que la circulació sanguínia va des del cor per les artèries, i té el seu major descens en les petites artèries i arterioles, i segueix disminuint a mesura que la sang es mou a través dels capil·lars i torna al cor per les venes.

La PA d'una persona s'expressa generalment en termes de la pressió sistòlica i la pressió diastòlica, per exemple, 115/75 (o tradicionalment "11,5 per 7,5").

La PA es mesura algunes vegades en altres llocs, per exemple en un turmell (mesura utilitzada principalment per l'estudi de la circulació arterial a les extremitats inferiors). La relació de la PA mesurada a l'artèria principal d'un turmell i la mesurada en l'artèria braquial d'un braç, dona l'índex turmell-braç (ITB).[1]

Classificació[modifica]

Pressió arterial sistòlica[modifica]

És la pressió màxima que registren les artèries del sistema circulatori sistèmic, coincidint amb la sístole del ventricle esquerre. També anomenada senzillament pressió sistòlica.

Pressió arterial diastòlica[modifica]

És la pressió mínima que registren les artèries del sistema circulatori sistèmic, coincidint la diàstole del ventricle dret. També anomenada senzillament pressió diastòlica.

Valors de referència[modifica]

La següent classificació de la pressió arterial s'aplica als adults majors de 18 anys.

Es basa en la mitjana de lectures de PA realitzades adequadament durant 2 o més visites al consultori. Però compte, referint-nos a la Hipertensió (HTA): el diagnòstic de HTA no s'hauria de fer en tots els casos només amb mesures de pressió a la consulta, ja que encara amb una tècnica correcta i un nombre adequat de mesures en diferents visites, un percentatge de pacients presentarà hipertensió aïllada en la consulta.[2]

Classificació de la pressió arterial en els adults
Categoria sistòlica, mmHg diastòlica, mmHg
Hipotensió
<90
<60
Normal
90 – 119
60 – 79
Normal-Alta
120 – 139
80 – 89
Hipertensió grau 1
140 – 159
90 – 99
Hipertensió grau 2
≥160
≥100
Hipertensió sistòlica aïllada
≥140
>90

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Reeves, R.A. «The rational clinical examination. Does this patient have hypertension? How to measure blood pressure». JAMA, 273, 15, 1995, pàg. 1211-8. DOI: 10.1001/jama.273.15.1211. PMID: 7707630.
  2. Guía Española de Hipertensión Arterial de 2005 (SEH-LELHA, 2005)