Pretty Woman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPretty Woman
Fitxa
DireccióGarry Marshall Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióArnon Milchan, Steven Reuther i Gary W. Goldstein Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAlbert Brenner Modifica el valor a Wikidata
GuióJ. F. Lawton Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJames Newton Howard Modifica el valor a Wikidata
FotografiaCharles Minsky Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRaja Gosnell i Priscilla Nedd-Friendly Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTouchstone Pictures i Silver Screen Partners IV Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom, Buena Vista Distribution, Disney+, Ivi.ru i Xfinity Streampix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena23 març 1990 Modifica el valor a Wikidata
Durada119 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeSan Francisco, Pittsburgh i Hotel Ambassador (Los Angeles) Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost14.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació463.406.268 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia romàntica i novel·la sentimental Modifica el valor a Wikidata
Temaprostitució Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLos Angeles Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0100405 Filmaffinity: 514728 Allocine: 6200 Rottentomatoes: m/pretty_woman Letterboxd: pretty-woman Mojo: prettywoman Allmovie: v39093 TCM: 19475 Metacritic: movie/pretty-woman TV.com: movies/pretty-woman AFI: 55709 TMDB.org: 114 Modifica el valor a Wikidata

Pretty Woman és una comèdia romàntica feta als Estats Units, que va aconseguir ésser una de les pel·lícules amb més recaptació del 1990. La protagonista principal és Vivian Ward, interpretada per Julia Roberts, qui va rebre un Globus d'Or per aquest paper i la seva primera nominació als Oscars en la categoria d'actriu principal.[1] El principal paper masculí s'anomena Edward Lewis i és interpretat per Richard Gere. La pel·lícula, que es podria titllar de "versió moderna de La Ventafocs", és una barreja entre la passió romàntica i la guerra de classes socials dels seus personatges: una prostituta de Los Angeles i un home de negocis sense escrúpols.

Argument[cal citació][modifica]

El Sr. Lewis, un important home de negocis que es dedica a comprar empreses en crisi a baix preu per vendre-les en petites parts, coneix buscant el seu hotel a una prostituta anomenada Vivian, qui respon a l'estereotip de persona de baixa classe social amb greus problemes econòmics i en una situació de desesperació, envoltada en un món marcat pel consum de drogues, tot i no ser-ne consumidora.

A causa de la seva situació, ella és crítica i distant amb les altes classes socials i els multimilionaris, qui en principi no han de ser res més que clients. En contra però de tots els estereotips, ella és intel·ligent i amb classe quan en té l'oportunitat, i ell pot sentir escrúpols i ser romàntic quant en té l'ocasió.

El món de tots dos trontolla quan l'amor apareix entre ells i fa aparèixer la tensió i les desavinences que comporta una relació entre persones tan semblant però que els diners fan tan diferents.

Repartiment[modifica]

  • Richard Gere…. Edward Lewis
  • Julia Roberts.... Vivian Ward
  • Ralph Bellamy.... James Morse
  • Jason Alexander.... Philip Stuckey
  • Laura San Giacomo.... Kit De Luca
  • Hector Elizondo .... Barney Thompson
  • Hank Azaria .... Detective (Hollywood Blvd.)
  • Alex Hyde-White .... David Morse
  • Amy Yasbeck .... Elizabeth Stuckey
  • Elinor Donahue .... Bridget
  • Bill Applebaum .... Howard
  • Billy Gallo .... Carlos

Música[cal citació][modifica]

La banda sonora del film inclou temes com "Oh, Pretty Woman" de Roy Orbison i que dona nom a la pel·lícula, o l'èxit dels 90 de Roxette "It Must Have Been Love". Altres cançons que apareixen són "The King of Wishful Thinking" de Go West i "Wild Women Do" Natalie Cole.

Anecdotari[cal citació][modifica]

  • El rodatge original descrivia a Vivian com una persona amb una alta activitat sexual, i gran consumidora de drogues. Finalment, aquests trets van passar a la companya de pis de Vivian, Kit, mentre que Vivian es va quedar amb el sobrenom de la "prostituta amb cor d'or"
  • Aquestes escenes tallades van ser estrenades en públic, i algunes varen ser incloses en la versió DVD especial del 15è aniversari. En una d'aquestes escena es mostrava clarament el desinterès de Vivian per mantenir converses al llit o una altra com s'enfronta a un traficant de drogues al club The Blue Banana i és rescatada per Edgard.
  • Julia Roberts va reconèixer que el cos de la portada de la pel·lícula no era el seu sinó el de l'actriu Shelley Michelle qui també ha doblat a Kim Basinger i Barbra Streisand. Es tractava d'un muntatge amb el seu cap i el cos de Michelle qui també apareix a la seqüència que obre la pel·lícula.

Localitzacions[modifica]

La pel·lícula està rodada a Los Angeles, i inclou localitzacions com l'Hotel Regent Beverly Wilshire, el Passeig de la Fama de Hollywood, el Voltaire French Restaurant, Rodeo Drive i Eldorado Polo Club.[1]

Premis[modifica]

Guanyats[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Dalmau, Rafael; Galera, Albert. Ciudades del Cine (en castellà). 1a edició. Moià: Raima Edicions, octubre 2007, p. 15. ISBN 978-84-96700-05-5 [Consulta: 3 juliol 2023].