Primera intifada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Primera Intifada)
Infotaula de conflicte militarPrimera intifada
Conflicte araboisraelià
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
TipusIntifada Modifica el valor a Wikidata
DataDesembre de 1987 - 1993
LlocCisjordània Modifica el valor a Wikidata
ResultatEls palestins no aconseguiren la independència. El conflicte accelerà els Acords d'Oslo.
Bàndols
Israel Israel Palestina Palestina
Comandants
Israel Isaac Shamir Palestina Iasser Arafat
Forces
160 israelians 2162 palestins
Cronologia

La primera intifada és el nom donat a la revolta palestina que va esclatar a la fi de 1987 en Cisjordània i en la Franja de Gaza. Aquest conflicte va tenir lloc entre el 8 de desembre de 1987 i l'anomenada Conferència de Madrid de 1991, tot i que algunes fonts situen el final de la revolta el 13 de setembre de 1993, quan se signaren els Acords d'Oslo.[1] 2.162 palestins i 160 israelians[2] van perir com a resultat dels enfrontaments.

El que ho va començar fou un accident de trànsit, ocorregut el 7 de desembre: un vehicle militar israelià xoca i mata quatre palestins que feien fila. L'endemà es produeixen enfrontaments entre palestins, que solen ser menors d'edat i adults joves i que preferentment llancen pedres i altres objectes contra tropes de les Forces de Defensa d'Israel, i integrants d'aquestes.

Aquesta dura fins al 13 de setembre de 1993, amb la signatura dels Acords d'Oslo, i s'estén, mentrestant, dels Territoris Palestins a l'Estat d'Israel, inclosa la capital, Jerusalem; va ser durant la primera intifada quan es va produir el primer atac terrorista suïcida comès per Hamàs (16 d'abril de 1993).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Primera intifada
  1. Nami Nasrallah. «The First and Second Palestinian "intifadas"». A: David Newman, Joel Peters. Routledge Handbook on the Israeli-Palestinian Conflict. Routledge, 2013, p. 56. ISBN 9780415778626. 
  2. En relació al nombre de víctimes (anglès)