Primera galeria de pintures del Museu Teyler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Primera galeria de pintures del Museu Teyler
Imatge
Dades
TipusSala d'exposició Modifica el valor a Wikidata
Part deMuseu Teyler Modifica el valor a Wikidata
Construcció1838 Modifica el valor a Wikidata
Primera galeria de pintures del Museu Teyler

La primera galeria de pintures del Museu Teyler (en neerlandès, Eerste Schilderijenzaal) és una de les dues sales d'art del Museu Teyler i és la galeria d'art més antiga d'art contemporani neerlandès als Països Baixos. Va ser construïda al darrere de la Sala Ovalada del museu el 1838. Va ser la primera sala d'exposicions de pintura del nou museu, i s'hi podia accedir a través de la Sala Ovalada, que estava darrere del Fundatiehuis, l'antiga casa familiar de Pieter Teyler van der Hulst.

Història[modifica]

Johan Conrad Greive, Interior de la Primera galeria de pintures, quadre, 1862.

La Fundació Teyler va començar a col·leccionar pintures d'art contemporani neerlandès el 1821. Les pintures s'encarregaven directament als pintors o s'adquirien a exposicions. La primera sala utilitzada per albergar quadres va ser l'habitació que avui és utilitzada com a vitrina de quadres i que va ser afegir a la Sala Ovalada el 1824 juntament amb la biblioteca del pis de dalt.[1] La manca de llum dificultava molt la contemplació de les pintures cosa que va fer que aquesta s'utilitzés majoritàriament per a conferències i experiments.

Segons els arxius, l'ampliació va ser duta a terme pel mateix personal de la fundació que anaven introduint millores dia a dia. La galeria tenia finestres curvilínies grans com les de la Sala Ovalada, les quals han estat tancades de llavors ençà. La fila que feien aquelles finestres originals es pot veure en un esbós a carbó de Johan Conrad Greive el 1862. Encara avui, gran part de la col·lecció segueix sent del mateix tipus de quadres que ençà. La sala també té una taula que s'utilitzava per tenir les carteres de dibuixos i una cartera similar amb reproduccions de Rembrandt i Michelangelo que encara es pot consultar (els dibuixos estan resguardats en un lloc especial).

Pintures[modifica]

La selecció de pintures es va fer principalment segons el criteri del conservador i conserge, que vivia al Fundatiehuis. Inicialment aquest va ser Vincent Jansz van der Vinne. Van der Vinne va ser rellevat per Wybrand Hendriks, els quals[Cal aclariment] els seus treballs, els dels seus amics i els del seu successor Gerrit Jan Michaëlis, pengen a la galeria. A la sala no s'hi exposa cap obra de Van der Vinne, qui deixà Teylers després dels desacords amb Martinus van Marum. Una de les primeres teles grans adquirides va ser Tempesta al mar (1825) del pintor Johannes Christiaan Schotel. Uns quants anys més tard, aparegué el seu homòleg: Mar plana.[2] En el primer període les pintures sovint s'adquirien per parelles.

En la llista següent hi ha llista els pintors exposats a la sala, acompanyats d'un dels seus quadres exposats, ordenats alfabèticament:

Referències[modifica]

  1. article[Enllaç no actiu] M. Kersten,'Een schilderijenzaal of een gehoorzaal De polemiek tussen Directeuren en Genootschappen over de bestemming van de ruimte onder de leeszaal van Teylers Stichting (1824-1829', Teylers Magazijn 13, 1986, 9-12. (neerlandès)
  2. museum website Arxivat 2013-05-25 a Wayback Machine. on Paintings Gallery I (anglès)

Bibliografia[modifica]

  • Teyler 1778-1978. Studies en bijdragen over Teylers Stichting naar aanleiding van het tweede eeuwfeest, Haarlem/Anvers, 1978 (en neerlandpes).
  • A. Ouwerkerk, Romantiek aan het Spaarne. Schilderijen tot 1850 uit de collectie van Teylers Museum Haarlem (Amsterdam, 2010) (en neerlandpes)
  • H.J. Scholten, Catalogus met beschrijving van de schilderijender kunstverzameling van Teylers Stichting te Haarlem (Haarlem, 1894)