Príncep

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Princesa)
Aquest article tracta sobre els membres d'una família regnant. Si cerqueu els soldats romans, vegeu «Prínceps».

Una princesa o príncep és un membre de la família regnant, normalment el fill del rei. La paraula ve del terme llatí princeps, que significa 'el primer', puix és el primer en la línia de successió per a heretar el tron. Alguns idiomes tenen termes diferents per referir-se als fills del rei que són hereus i els que no ho són. Per extensió, en alguns contextos ha acabat significant simplement una persona honorable, com quan es parla de «príncep de la poesia».

Ús rus[modifica]

En rus, el mot príncep és el títol de rang més elevat de la noblesa, és a dir, equival al títol de duc d'altres estats. El terme que designa en rus el concepte expressat en la majoria de llengües pel mot príncep és tsarevitx (literalment, 'fill del tsar'), si és l'hereu, i gran duc si no ho és (fills secundaris del tsar, cosins, etc.).

En la literatura[modifica]

Els contes populars estan plens de personatges que són prínceps i princeses. Els prínceps són homes joves i bells, que vencen tots els perills, com els dracs o les bruixes, per reivindicar el seu tron o casar-se amb la princesa. Ella acostuma a tenir un rol més passiu, ja que sol estar presonera o maleïda i ha d'esperar el rescat del seu enamorat. A vegades són ells les víctimes d'un sortilegi (la figura més típica és la del príncep transformat en granota per una fetillera envejosa). Els prínceps de conte també s'anomenen príncep encantador o príncep blau.

Línia d'honor dels títols nobiliaris[modifica]

Emperador Rei Príncep Infant Duc Marquès Comte Vescomte Baró Senyor Castlà

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Príncep