Proto-otomí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaProto-otomí
  • ñũhũ < *yũhũ
Tipusprotollengua Modifica el valor a Wikidata
Ús
Autòcton deMèxic, Hidalgo, Querétaro, Guanajuato, Puebla, Districte Federal, Tlaxcala, Veracruz, Michoacán, i San Luis Potosí
EstatMèxic

El proto-otomí és la protollengua o antecessor comú a les diverses variants d'otomí existents en l'actualitat. Si bé el parentiu entre les diverses variants d'otomí va resultar sempre clar i la compilació de dades va revelar que el mazahua és molt proper no existeixen fonts directes del proto-otomí raó per la qual aquest ha estat hipotèticament reconstruït a partir de les dades històriques de les varietats existents mitjançant els mètodes de la lingüística històrica.

Fonologia[modifica]

Extensió aproximada de l'otomí a principis del segle xx.

La reconstrucció de l'otomí va començar amb els treballs de Stanley Newman i Robert Weitlaner (1950) que van ser els primers a estudiar les correspondències fonètiques regulars entre les diverses variants i van proposar un sistema fonològic de 20 consonants i 13 vocals. Posteriorment Doris Bartholomew va revisar el material usat per Newman i Weitlaner complementant-ho amb dades d'altres dialectes otomís i va apreciar que el sistema fonològic podia simplificar-se a 16 consonants, ja que alguns dels fonemes postulats eren el resultat de grups de consonants o canvis fonètics posteriors. l'inventari reconstruït és el següent:

Bilabial Alveolar Palatal Velar Labio-
Velar
Glotal
Nasal *m *n (*ñ)
Oclusiva *p *b *t *d *k *g *kʷ *w
Fricativa (*s), *z *x *h
Africada *c (*č)
Líquida (*r)
Aproximant *y w

Els fonemes de la tabla anterior són els reconstruïts per Newman i Weitlaner (NW), i els fonemes entre parèntesis són els que Bartholomew (B) addueix com a resultats secundaris:

  1. /*č/ (=AFI t͡ʃ) en els cognats identificats per NW gairebé sempre el resultat del grup /*n+š/ o com a resultat de palatalització afectiva de /*c/ (=AFI t͡s)
  2. /*s/ seria el resultat secundari dels grups /*ch/ com a mostra el dialecte de Tlacotlapilco o el resultat marginal de /*c/ en algunes poques paraules.
  3. /*ñ/ (=AFI ɲ) pot explicar-se com el resultat de /*y/ seguida d'una vocal nasal o el resultat de /*n+y/.
  4. /*r/ (=AFI ) és un cas més complex, resultant un desenvolupament posterior del grup /*ʔ+n/ i de canvis fonètics de desnasalització que van afectar només a alguns dialectes otomís.

Bibliografia[modifica]

  • Stanley Newman and Robert Weitlaner (1950): "Central Otomian I: Proto-Otomi Reconstructions", International Journal of American Linguistics, Vol. 16, No. 1 (Jan., 1950), pp. 1-19.
  • Doris Bartholomew (1960): "Some Revisions of Proto-Otomi Consonants", International Journal of American Linguistics, Vol. 26, No. 4 (Oct., 1960), pp. 317-329.