Prototip

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un prototip (grec πρωτότυπο, prefix protos- (el primer), i tipus (model)) és un model a talla reduïda o a talla real, d’un producte estàtic o mecànic i permet a departaments d’enginyeria, fabricació i màrqueting la possibilitat d’explorar el futur producte i detectar errors, deficiències, la resistència, el gust del públic o del consumidor. Els dissenyadors, enginyers o els fabricants, utilitzen els prototips per dissenyar, iterar, optimitzar, validar i visualitzar els seus productes durant tot el procés del desenvolupament. Aquest desenvolupament es crea ràpidament i amb un cost baix, per així, explotar la factibilitat del concepte preliminar.

Descripció del producte[modifica | modifica el codi]

Un dels factors claus per innovar amb èxit és la capacitat de, primer, crear una bona idea per dur a terme el model i, després, saber-la crear mitjançant una descripció del producte correcta. La descripció ha d’incloure informació suficient però sense limitar el seu desenvolupament anterior.

Necessitats i característiques[modifica | modifica el codi]

Hi ha una part de la fase inicial per crear el prototip en el qual, es desenvolupa un concepte general sobre una nova idea per un producte i es converteix amb alguna cosa més tangible. Fer erròniament aquest punt inicial ens portarà a crear un prototip i un producte final que fallarà i per tant haurem invertit diners, temps i recursos que no serviran.

Les característiques són els aspectes descriptius que defineixen els requisits d’un producte. Es preferible posar-les per escrit per una major claredat i per ajudar a comunicar aquests requisits del producte a un públic més ampli. Hem de tenir en compte que les característiques són una part molt important per el desenvolupament del producte ja que el disseny, pot ser una activitat increïblement amplia i, encara que això resulti estimulant i apassionant, també pot suposar un gran repte al tenir que manejar informació complexa i a vegades oposada.

Etapes del prototip[modifica | modifica el codi]

El desembolupament de prototips es una aplicació que es fa de forma ordenada:

  • Identificació del problema

La identificació d'un problema en un objecte o una necessitat es la part essencial per començar un producte.

  • Desenvolupament d'un model que funcioni

Permet las usuaris conèixer el que espera del prototip i del procés del treball.

  • Utilitzar un prototip

Es la responsabilitat de l'usuari per fer-lo servir i a la vegada avaluar les seves caractéristiques.

  • Revisar el prototip

Durant la evolució les analistes avaluen el que les hi agrada o no del prototip.

  • Repetició del procés les vegades que faci falta

El prototip es repeteix les vegades que faci falta , per tant, el prototip finalitza quan els usuaris i analistes estan d'acord en que el prototip funciona.

Objectius, modelatge i errors[modifica | modifica el codi]

La construcció de prototips sorgeix de la necessitat de comprovar si el nou producte s'adapten a les condicions preestablertes i actua d'una forma adequada tal com estava establert; a la vegada el seu objectiu com a model, ajuda al emprenedor a visualitzar i refinar el seu producte perquè encara que funcioni bé, en teoria, fins que no es comença a crear físicament no es troben els errors. Aquest prototip formarà part del procés de disseny del nou producte on els enginyers, sovint utilitzant diagrames en V, decidiran si es pot passar a la següent etapa de testejos i generació de codi o per contra cal tornar a retocar el disseny. Una estratègia és dissenyar, provar, avaluar i modificar el disseny a partir de l'anàlisi del prototip, aquest no és tan funcional com el producte final ja que no acaba de fer tot el funcionament del producte final però igualment inclourà elements suficients per determinar als enginyers, dissenyadors que els hi agrada i identificar aquelles característiques que es tindrien que canviar. En molts productes s'acostuma a assignar lletres gregues per especificar la versió del prototip. Per exemple, un prototip inicial serà anomenat "Alpha", en aquest primer prototip es trobaran algunes errades que seràn corregides en les següents versions (gamma, micron...) fins a arribar al producte final.

Presentació del model[modifica | modifica el codi]

Presentar un prototip és una oportunitat per mostrar tot el que el creador ha fet i el seu procés. Aquesta oportunitat ha de ser en un temps breu en el que el creador te que convèncer a inversors a confiar amb el seu lideratge.

Es comença explicant el problema que existeix per crear aquest producte i mostrar com el producte creat el resolt. Per a les persones que no estan familiaritzades amb el producte, pot ser molt útil per comprendre el concepte si hi ah una presentació realista o un model físic que es pugui veure. A més a més del prototip, la presentació té que incloure un Powerpoint (curt i clar, menys de 15 diapositives), costs del producte, anàlisis de la competència i els objectius, esbossos creats a mà, renders, tot tipus de anàlisis tan a mà com digitalment. La presentació ha de donar una idea clara de com funciona el producte i com de rendible serà.

Termes relacionats[modifica | modifica el codi]

Alguns dels termes relacionas smb la paraula prototip són:

Model, producte, procés


Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia

Richard Morris. The Fundaments of Product Design.Barcelona (España), Parramón Ediciones, S.A.

Wikipedia: the free encyclopedia [wiki a internet] St. Petersburg (FL): Wikimedia Foundation, Inc. 2001. [Consulta 25 oct. 2013]: Disponible a: http://es.wikipedia.org/wiki/Prototype_(patrón_de_diseño)

Wikipedia: the free encyclopedia [wiki a internet] St. Petersburg (FL): Wikimedia Foundation, Inc. 2001. [Consulta 26 oct. 2013]: Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Prototip_(tecnologia)

Audiovisuals: Juan Carlos. Desarrollo de prototipos[Powerpoint]. Bogotà 4 de nov del 2010.