Província de Nangarhar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Província Nangarhar)
Plantilla:Infotaula geografia políticaProvíncia de Nangarhar
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 34° 15′ N, 70° 30′ E / 34.25°N,70.5°E / 34.25; 70.5
EstatAfganistan Modifica el valor a Wikidata
CapitalJalalabad Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Achin (en) Tradueix
Bati Kot (en) Tradueix
Behsud (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata../... 22+
Població humana
Població1.735.531 (2021) Modifica el valor a Wikidata (224,61 hab./km²)
Idioma oficialdarí
paixtu Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície7.727 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud748 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2AF-NAN Modifica el valor a Wikidata

La província de Nangarhar (paixtu ننګرهار) és una divisió administrativa de l'Afganistan amb capital a Jalalabad (també Jalalkot), a l'est del país. La seva població és d'1.334.000 habitants (estimada 2009, de majoria paixtu)[1] i la superfície de 7727 km².

Economia[modifica]

És una província productora d'opi encara que des del 2005 s'ha aconseguit reduir considerablement la producció; a causa de la política d'erradicació, molts pagesos van haver d'entregar als seus fills com a pagament pels deutes.[2] La província està econòmicament integrada al Pakistan, i la moneda pakistanesa és d'ús normal. El punt més alt és la muntanya Sikaram de 4.836 metres. Els rius són el Kabul, Panjshir, Tagao, Alishang, Alingar i Kunar. La població afganesa és dels grups shinwaris, khugianis, mohmands i ghilzais; els tadjiks són també nombrosos

Història[modifica]

Ningrahar o Nangrahar fou el nom antic de la vall de Jalalabad avui dia anomenat Nangarhar i corresponent a la regió sud de la vall. La ciutat de Jalalabad fou fundada el 1570 per Akbar el Gran quan anava de Kabul a l'Índia. La fortalesa fou construïda el 1638 sota Shah Jahan. El clan barakzai va dominar la regió abans en mans dels sadozai, i Nawab Zaman Khan, nebot d'Azim Khan, fou nomenat governador de la regió de Nangrahar que va conservar pacíficament fins que l'emir de l'Afganistan, Dost Muhammad, es va presentar i va exigir els impostos que li foren pagats amb el que Dost Muhammad es va retirar; però al cap d'un temps (1834) es va tornar a presentar; Zaman Khan ja havia reforçar les defenses, però aquesta vegada Dost Muhammad va ocupar i saquejar la ciutat. El govern fou donat successivament a dos dels seus germans.

El 1841 els britànics de Sir Robert Sale van resistir a Jalalabad els atacs de Muhammad Akbar Khan entre novembre de 1841 i abril de 1842, fins que va arribar l'ajut del general Pollock; la defena fou valenta, ja que l'estat dels murs era pèssim; les forces britàniques que van entrar a la ciutat es van trobar amb una població hostil, rodejats per cinc mil enemics, i amb poques provisions, cosa que els obligava a fer constants sortides. Les obres defensives que es van fer es van perdre a causa d'un terratrèmol el febrer de 1842. Tot i així van resistir i el 7 d'abril encara van fer un atac; una setmana després va arribar Pollock. Aquestos soldats britànics foren coneguts com la Il·lustre Guarnició.

Els britànics van ocupar Jalalabad per segona vegada durant la guerra de 1879-1880 quan el fort de Bala Hissar fou arranjat i es van construir edificis (magatzems militars) i hospitals, sent seu de la Divisió Khaibar.

Al la segona meitat del segle xix l'extensió de la província era major que actualment i incloïa els territoris de Kafiristan, Kunar, Laghman, Tagao, Ningrahar, Safed Koh i Jalalabad.

Durant el govern comunista la zona va prosperar notablement, i una vegada i una altra els atacs de la insurgència foren rebutjats però finalment el comunistes, privats d'ajut extern, foren enderrocats; des de llavors la zona no ha parat de recular socialment; l'actual senyor de la província, Gul Agha Sherzai, es creu que és membre dels serveis secrets pakistanesos. La zona està sota control militar dels Estats Units i s'hi han produït diversos combats i algunes matances de civils com la del 4 de març de 2007.

Arqueologia[modifica]

Hi ha restes budistes a Darunta on el riu Kabul arriba a la serralada de Siah Koh; a la plana a l'est de Jalalabad; i al poble d'Hadda a uns 10 km al sud de Jalalabad. Hi ha tres classes d'edificacions, elevades, túmuls i coves; en algun dels edificis s'han trobat monedes romanes de Teodosi, Marcià i Lleó, i també monedes sassànides i de reis hindús; en canvi no s'han trobat monedes grecobactrianes.

Districtes[modifica]

Està formada per 22 districtes:

Districtes de Nangarhar
Districte Capital Població Àrea[3] Notes
Achin
Bati Kot
Bihsud Creat el 2005, segregat del districte de Jalalabad
Chaparhar
Dara-I-Nur
Dih Bala
Dur Baba
Goshta
Hisarak
Jalalabad el 2005 es va segregar Bihsud
Kama
Khogyani
Kot Creat el 2005, segregat del districte de Rodat
Kuz Kunar
Lal Pur
Muhmand Dara
Nazyan
Pachir Wa Agam
Rodat el 2005 es va segregar Kot
Sherzad
Shinwar
Surkh Rod

Notes[modifica]

Referències[modifica]

Hunter, Sir William Wilson. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Londres: Trübner & co., 1885. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Província de Nangarhar