Mirabolà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Prunus cerasifera)
Infotaula d'ésser viuMirabolà

El mirabolà o mirabolaner (Prunus cerasifera)[1] és un arbre fruiter del gènere Prunus dins la família de les rosàcies, el fruit del qual també es coneix com a mirabolà.[2] Té varietats amb fulles vermelles que es fan servir molt com a arbre ornamental i es coneixen com a pruneres vermelles.[3]

Addicionalment pot rebre els noms de cascavellic, cascavelliquer, pruna d'hivern (fruit), prunell i prunera. També s'han recollit les variants lingüístiques cascabellico, cascabelliqué i mirobalà.[1]

Descripció[modifica]

Aquest arbre s'utilitza com a fruiter i com a ornamental. És un arbre de mesura mitjana a petita, arribant a fer de 6 a 15 m d'alçada.

És un dels primers arbres a florir a l'Europa temperada. Les fulles fan de 4 a 6 cm de llarg. Les flors són blanques amb cinc pètals i fan 1.5-2 cm.

El fruit (mirabolà) és una drupa de 2-3 cm de diàmetre de color groc o vermell. Els mirabolans són comestibles.

Ús[modifica]

  • La prunera vermella s'utilitza com a portaempelt per empeltar altres arbres fruiters. Generalment no es fa per l'albercoquer, ja que el punt d'empelt resulta trencadís.
  • Com a planta ornamental fa arbres d'escassa alçada ideals per a jardins petits o com a arbre d'alineació en carrers estrets.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «mirabolaner». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 5 agost 2023].
  2. «mirabolà». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. «prunera ». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.

Enllaços externs[modifica]