Ptolemeu Memfita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPtolemeu Memfita
Biografia
Naixement144 aC Modifica el valor a Wikidata
Memfis Modifica el valor a Wikidata
Mort130 aC Modifica el valor a Wikidata (13/14 anys)
Xipre Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Ptolemaica Modifica el valor a Wikidata
ParesPtolemeu VIII Evergetes II Modifica el valor a Wikidata  i Cleòpatra II Modifica el valor a Wikidata
GermansCleòpatra III, Cleòpatra IV, Cleòpatra V Selene, Ptolemeu IX Làtir, Ptolemeu X Alexandre I, Cleòpatra Tea, Cleòpatra Trifena, Ptolemeu VII Neofilòpator, Ptolemeu Apió i Ptolemeu Eupàtor Modifica el valor a Wikidata

Ptolemeu Memfita fou fill de Ptolemeu VIII Evergetes II i de sa germana Cleòpatra II. Potser va arribar a ser rei d'Egipte vers 131-130 aC.

Els dos germans es van casar el 144 aC, i probablement Ptolemeu Memfita va néixer vers el 142 aC (després d'aquest anys les relacions entre els dos germans foren inexistents, ja que Ptolemeu es va aparellar amb la seva neboda Cleòpatra III, filla de Cleòpatra II).

El 131 aC va esclatar una revolta a Alexandria dirigida pel general Marsias i el tumult es va estendre ràpidament i el palau fou incendiat. Evergetes va sortir per una porta secreta i es va escapar cap a Xipre i Cleòpatra II fou proclamada reina. Cleòpatra va voler proclamar rei al seu fill Ptolemeu Memfita i potser ho va arribar a fer, però Evergetes va fer matar el seu propi fill i el cap i les mans foren enviades a la seva mare el dia del seu aniversari (130 aC ?).