Publi Corneli Lèntul Sura

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Publi Corneli Lèntul Sura (llatí: Publius Cornelius P. F. P. N. Lentulus) fou un magistrat romà.

Fou qüestor de Sul·la el 81 aC. Va agafar testimoni a Verres de les quantitats que havia rebut com a qüestor a la Gàl·lia Cisalpina i més tard ell mateix va haver de testimoniar sobre el mateix tema, però fou absolt. És possible que el renom Sura li fos donat en aquesta ocasió.

Més tard fou pretor i Hortensi en va obtenir l’absolució de Terenci Varró de l’acusació d’extorsió.

El 71 aC fou cònsol; el 70 aC fou expulsat del senat amb seixanta-tres altres senadors per les seves formes de vida infames i al cap d’un temps, potser en revenja, es va incorporar a la conspiració de Catilina; un oracle li va predir que un tercer Corneli regiria Roma (els primers Cornelis foren Luci Corneli Cinna i Luci Corneli Sul·la) i esperava que, pel seu rang, seria el cap dels conspiradors.

El 63 aC va obtenir el càrrec de pretor i quan Catilina va sortir de Roma, va agafar la direcció de la conspiració a la ciutat i probablement a la seva manca de decisió es degué el que la ciutat no fou incendiada. Quan Ciceró va conèixer la conspiració fou deposat de la pretoria i va quedar en libera custodia al càrrec de l’edil Publi Corneli Lèntul Espinter; fou assassinat a la presó del Capitoli el 5 de desembre del 63 aC.Atenció: La clau d'ordenació per defecte "Publi Corneli Lentul Sura" invalida l'anterior clau "Corneli Lentul, Publi, 180".