Publi Sulpici Ruf (tribú)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Publi Sulpici Ruf (Publius Sulpicius Rufus) fou un magistrat romà. Va néixer el 124 aC. Fou un dels més destacats oradors del seu temps, i Ciceró l'elogia sovint, i diu que junt amb Cotta era el més gran orador del seu temps, i de Sulpici diu que era el més digne i tràgic orador que mai havia sentit, amb veu poderosa i al mateix temps dolça i clara, i moviments gràcils, i amb llenguatge ràpid i fluid.

Fou partidari dels optimats i ja de jove va adquirir influència; fou íntim amic de Marc Livi Drus. El 94 aC va acusar de majestas a Gai Norbà el turbulent tribú de la plebs, que fou defensat per Marc Antoni l'orador i fou absolt.

Va iniciar el cursus honorum i fou qüestor el 93 aC, llegat del cònsol Gneu Pompeu Estrabó a la guerra social (89 aC), i tribú de la plebs el 88 aC.

En aquest darrer any eren cònsols Luci Corneli Sul·la i Quint Pompeu Ruf; aquest darrer era amic personal de Sulpici Ruf; aquest, amb bona entesa amb el seu col·lega Publi Antisti, va defensar les posicions dels optimats i es va oposar a Juli Cèsar que volia ser cònsol abans d'haver estat pretor; també es va oposar al retorn dels desterrats. Però al cap d'unes setmanes o mesos Sulpici es va aliar a Gai Mari i va esdevenir un dels caps dels populars; les causes d'un canvi tant radical no són conegudes però la sospita és que estava carregat de deutes i que Mari el va subornar amb diners i promeses; Sulpici va presentar algunes rogatio en favor de les tesis de Mari i contra Sul·la.

Gai Mari va rebre el comandament de la guerra contra Mitridates VI Eupator i llavors Sul·la, que estava amb l'exèrcit a Nola, va avançar cap a Roma que va ocupar obligant a Mari a fugir. Mari, Sulpici i deu altres caps populars foren declarats enemics públics. Gai Mari va poder arribar a Àfrica però Sulpici fou descobert amagat a una vil·la i executat; l'esclau que el va trair fou recompensat amb la llibertat i tot seguit assassinat (se'l va tirar des de la roca Tarpeia).