Puiforniu (Mont-ros)

(S'ha redirigit des de: Puiforniu (la Torre de Cabdella))
Infotaula de geografia físicaPuiforniu
TipusConstrucció popular
Localització
PaísCatalunya Catalunya
Regió/prov.Alt Pirineu i Aran
ComarcaPallars Jussà
MunicipiLa Torre de Cabdella
LocalitzacióPuiforniu
Map
 42° 22′ 02″ N, 0° 58′ 40″ E / 42.36718°N,0.97787°E / 42.36718; 0.97787
Dades i xifres
Altitud1.275 m
Història
CronologiaMedieval o anterior

Puiforniu o Puigforniu és un despoblat antic del terme municipal de la Torre de Cabdella, del Pallars Jussà, situat al bell mig de la carena que partia els antics termes de Mont-ros i la Pobleta de Bellveí, ara tots dos integrats a la Torre de Cabdella. Molt possiblement es tracta del Castell de Montformit, amb l'església de Sant Feliu de Montformit, documentats en textos medievals a la vall del Flamisell. També hi degué estar relacionada l'església de Sant Esteve de Capite silve o de Montformit.

És en un turó anomenat també Puiforniu, que forma part d'un dels contraforts de la Serra Espina. Es tracta del Serrat de les Cases (o des Cases), al sud-est de Beranui i al nord-oest de les Bordes d'Envall.

El camí d'accés és des de Beranui, per una pista que des de l'entrada del poble surt cap al sud, en direcció al barranc del Solaró i la Roca de Trin-trin. Des d'aquesta pista cal seguir el camí d'Envall, i anar a buscar la carena del Serrat de les Cases, on es pot accedir pel camí obert per a la instal·lació d'unes torres elèctriques a l'extrem de ponent del serrat. Un cop a la torre de més amunt, cal seguir per la mateixa carena fins a arribar a Puiforniu, a 1.275 m. alt.

El poblat s'estén al llarg de 2.400 m², i s'estructura en terrasses aprofitant la carena, que queda oberta només a ponent a causa de l'estrep de roca on és situat. Es conserva part del mur exterior que protegia el poblat, així com els munts de pedra de les edificacions ensorrades. L'amuntegament de rocs dificulta molt la interpretació de les restes.

El valor estratègic de l'indret és innegable, a més tenint en compte que hi passava el camí de la sal, que s'adreçava a Gerri de la Sal.

Bibliografia[modifica]

  • BENITO I MONCLÚS, Pere i PUIGFERRAT I OLIVA, Carles. "Castell de Montformit". Dins El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7
  • CASES I LOSCOS, Maria Lluïsa. "Sant Feliu de Montformit" i "Sant Esteve de Capite silve o de Montformit. Dins El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7
  • PLADEVALL I FONT, Antoni i ROIG I DEULOFEU, Albert. "Despoblat de Puiforniu". Dins El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XV). ISBN 84-7739-566-7.

Enllaços externs[modifica]