Puntada de cadeneta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La puntada de cadeneta o cadena és la puntada mecànica més comuna que realitza una màquina de cosir.

Estructura[modifica | modifica el codi]

Màquina de cosir produint una puntada de cadeneta utilitzant una llançadora oscil·latòria.
Màquina de cosir produint una puntada de cadeneta utilitzant el ganxo giratori d'Allen B Wilson.

La puntada de cadeneta utilitza dues cadenes, una de superior i una altra d'inferior. El puntada es denomina de cadena perquè els dos fils, el superior i l'inferior, "s'encadenen" entre si en el forat de la tela que travessen. El fil superior corre des d'un rodet que es troba situat a la part superior de la màquina, passant per un mecanisme de tensió, a través d'un braç d'extracció, i finalment pel forat de l'agulla. Per la seva part el fil inferior es troba enroscat en una bobina, que s'allotja en un receptacle a la secció inferior de la màquina per sota de la tela que es cus.

Per fer una puntada, la màquina baixa l'agulla enfilada perfora la tela fins a la zona de la bobina inferior, on un ganxo rotatori (o un altre mecanisme de connexió) enllaça el fil superior en el punt en el qual travessa l'ull de l'agulla. El mecanisme de connexió arrossega el fil superior embolicant completament la caixeta de la bobina, de manera que produeix un bucle del fil de la bobina. Després el braç d'extracció tira del fil superior que sobra (des de la zona de la bobina) cap a la part superior, formant la cadena. Després les dents de transport desplacen el material o roba una distància igual a la llargària de la puntada, i es repeteix el cicle.

Il·lustració d'una tensió del fil correcta i incorrecta,

En forma ideal, la puntada de cadeneta és format al centre del gruix de la tela, és a dir: idealment el fil superior s'encadena amb el fil inferior a la zona mitjana de la tela. Els mecanismes de tensió del fil, un per el fil superior i un altre per al fil inferior, eviten que cada un d'aquests fils puguin desplaçar el punt d'encreuament fora de la zona mitjana de la tela.

Referències[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]