Puranda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Puranda fou una ciutat del regne d'Arzawa al nord d'Apasa, famosa per ser el darrer bastió de la resistència als hitites.

Mursilis II va començar a assetjar Puranda després de derrotar l'exèrcit a la Batalla del riu Astarpa conquerir Apasa i derrotar els resistents a Arinnanda. Va oferir la rendició sense càstig que fou refusada i com que ja era hivern i començava a nevar els hitites van haver d'aixecar el setge i passar l'hivern a una fortalesa al riu Astarpa, una mica al nord.[1]

En aquell hivern el rei Uhha-Ziti va morir de la ferida que un meteorit li havia fet al genoll. El seu fill Piyama-Kurunta va romandre a l'exili però un altre, Tapalazunawali, va anar la primavera següent a terra ferma i va entrar a Puranda. En arribar el bon temps Mursilis també va tornar davant Puranda. Tapalazunawali va decidir sortir i presentar batalla però l'atac fou rebutjat pels hitites; el setge es va reprendre i es van tallar els subministraments d'aigua. Tapalazunawali va fugir amb el seu fill i alguns seguidors. Mursilis va enviar tropes a empaitar-lo. Tapalazunawali va poder escapar (i va arribar a Ahhiyawa) però el seu fill i demes companys foren capturats. Amb el líder fora i sense aigua la ciutat es va rendir. Mursilis dona la quantitat de 15.500 presoners civils, la mateixa que Arinnanda.

Referències[modifica | modifica el codi]