Puranda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Purandas)
Infotaula de grup humàPuranda
Tipusgrup humà Modifica el valor a Wikidata

Puranda va ser una ciutat del regne d'Arzawa al nord d'Apasa, famosa per ser el darrer bastió de la resistència d'aquell país als hitites.

Mursilis II va començar a assetjar Puranda després de derrotar l'exèrcit d'Arzawa a la Batalla del riu Astarpa conquerir Apasa i derrotar els resistents a les muntanyes d'Arinnanda. Va oferir la rendició sense càstig que van refusar i com que ja era hivern i començava a nevar els hitites van haver d'aixecar el setge i passar l'hivern a un campament fortificat que va bastir vora el riu Astarpa, una mica al nord.[1]

En aquell hivern el rei Uhha-Ziti que havia marxat "a l'altra banda del mar" va morir de la ferida que un meteorit li havia fet al genoll. El seu fill Piyama-Kurunta va seguir exiliat però un altre fill, Tapalazunaulis, va anar la primavera següent a terra ferma i va entrar a Puranda. En arribar el bon temps Mursilis, després de celebrar la festa d'any nou, també va tornar davant Puranda.[2] Tapalazunaulis va decidir sortir i presentar batalla amb l'exèrcit i carros de guerra, i Mursilis li va fer front, va derrotar Tapalazunaulis i va aniquilar l'exèrcit enemic. Tapalazunaulis es va refugiar a la ciutat i Mursilis va reprendre el setge, tallant els subministraments d'aigua. Tapalazunaulis va fugir de nit amb la seva esposa, els seus fills i alguns seguidors. Mursilis va enviar tropes a empaitar-lo, però va poder escapar i va arribar a Ahhiyawa però la dona, els fills i altres companys van ser capturats. Amb el cap absent i sense aigua la ciutat es va rendir. Mursilis diu que va fer la quantitat de setze mil presoners, que va conduir a Hattusa.[3]

Referències[modifica]

  1. (anglès) Mark William Chavalas, The ancient Near East: historical sources in translation
  2. Mikasa no Miya Takahito. Essays on Ancient Anatolian and Syrian Studies in the 2nd and 1st Millennium (en anglès). Mikasa no Miya Takahito, 1991, p. 32. ISBN 3447031387. 
  3. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino Medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 119-120. ISBN 8446022532.