Saltabardisses de solell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pyronia cecilia)
Infotaula d'ésser viuSaltabardisses de solell
Pyronia cecilia Modifica el valor a Wikidata

Adult a Tàrrega (l'Urgell)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaNymphalidae
TribuSatyrini
GènerePyronia
EspèciePyronia cecilia Modifica el valor a Wikidata
Vallantin, 1894

La saltabardisses de solell (Pyronia cecilia)[1] és un lepidòpter ropalòcer de la família Nymphalidae.

Morfologia[modifica]

De grandària relativament petita, té l'anvers de l'ala taronja amb amplis marges marrons on destaquen els ocels i revers críptic (les androcònies dels mascles són fàcilment visibles gràcies a una taca marró a l'anvers de les ales anteriors). Els imagos poden confondre's amb altres espècies ibèriques com la saltabardisses europea (Pyronia tithonus) o la saltabardisses cintada (Pyronia bathseba).

Ecologia[modifica]

Es distribueix pel Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Espanya, Portugal, sud de França, Itàlia, sud-oest dels Balcans, oest de Grècia i nord-oest de Turquia. Vola en una generació entre juny i agost.[2] Habita en zones seques i càlides. L'eruga s'alimenta de diverses gramínies com Brachypodium, Aira, Poa, Deschampsia i Festuca.[2]

Referències[modifica]

  1. «Proposta de noms comuns per a les papallones diürnes (ropalòcers) catalanes». Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Arrizabalaga et al., desembre 2012. [Consulta: 24 gener 2014].
  2. 2,0 2,1 Tolman, Tom; Lewington, Richard. Mariposas de España y Europa (en castellà). Lynx, 2011. ISBN 978-84-96553-84-2. 

Enllaços externs[modifica]