Txikung

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Qi gong)

El txikung[1] (en pinyin qì gōng, en xinès simplificat 气功, en xinès tradicional 氣功, "treball del qi") forma part de la medicina tradicional xinesa segons la qual la malaltia sorgeix d'un desequilibri entre el yin i el yang, o sigui, del flux de l'energia vital en l'ésser humà. Txi significa energia vital i Kung significa activada o en moviment. Quan tenim molta energia vital (o Txi) i aquesta està en moviment pel cos circulant pels canals energètics i està en equilibri, això equival a tenir salut. La paraula salut es refereix a la salut física, la mental/emocional i l'espiritual que formen un tot en el nostre organisme i no es poden separar. Quan actuem sobre una d'elles (per guanyar o per perdre), també estem actuant sobre les altres.

La medicina tradicional xinesa té més de 2000 anys d'antiguitat. Les seves branques són el Txi Kung, la dietoteràpia enrgètica, la Tui Na o massatge xinès, l'auriculoteràpia, l'acupuntura, i la farmacopea xinesa. Les primeres referències del Txi Kung tenen uns 4000 anys d'antiguitat.[2]

Segons les filosofies confuciana, taoista, i budista, el txikung permet accedir a graus més alts de consciència, desperta la "naturalesa veritable" d'un mateix, i ajuda a desenvolupar el potencial humà.[3] El Txi Kung és una de les pràctiques incloses en la filosofia de vida Yang Sheng que significa "cultivar la vida" i es fonamenta en el wu wei (fer sense esforç o deixar que les coses segueixin el seu curs natural, deixar fluir la vida)

La pràctica típica del txikung inclou meditació en moviment, coordinació fluida de moviments lents, respiració profunda rítmica, i un estat mental meditatiu i calmat. Es practica arreu de la Xina i a tot el món per recreació, exercici i relaxació, medicina preventiva, meditació, creixement personal i com a entrenament per a arts marcials.

Hi ha infinitat de diferents grups d'exercicis de txikung. Tanmateix en les últimes dècades el conjunt més usual és l'anomenat "Les vuit peces de seda" a peu dret. Hi ha el mateix exercici organitzat per fer-lo assegut a terra. Altres escoles de Txi Kung són Wu Dang, Zhineng, Shaolin,...

Referències[modifica]

  1. Termcat
  2. Pintat Mateu, Neus. Qi Gong harmonia de cos ment i esperit. Publicacions Abadia de Montserrat, 2 febrer 2009. ISBN ISBN-13: 978-8498831474. 
  3. Liang, Shou-Yu; Wu, Wen-Ching; Breiter-Wu, Denise. Qigong Empowerment: A Guide to Medical, Taoist, Buddhist, and Wushu Energy Cultivation. Way of the Dragon Pub, 1997. ISBN 1-889659-02-9. 

Vegeu també[modifica]

  • Tui Na, massatge de la medicina tradicional xinesa
  • Problema ment-cos, nom que rep en filosofia de la ment l'estudi de les relacions entre la ment i el cos

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Txikung