Quadrantal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatQuadrantal
Tipusunitat de volum de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Unitat devolum Modifica el valor a Wikidata
Usat aantiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats del SI0,02586 m³ Modifica el valor a Wikidata
A unitats estàndard48 Sextariusos
8 Congiusos
0,05 Culleusos
576 Cíatossos
2 urna (en) Tradueix
96 Heminaes Modifica el valor a Wikidata

Àmfora o quadrantal (o Àmfora quadrantal) era una unitat de mesura de líquids romana equivalent a 25,86 litres. Els grecs també usaven aquesta mesura, però l'àmfora grega era quivalent a 40 litres.

Va ser la principal mesura romana de capacitat de líquids. Sext Pompeu Fest dona el text d'un plebiscit de data desconeguda que regulava els pesos i mesures: "Ex ponderus publicis, quibus hac tempestate populus octier solet, uti coaequetur sedulum, uti quadrantal vini octoginta pondo siet: congius vini decem pondos sex sextari congius siet vini; duodequinquaginta sextari quadrantal siet vini" (el quadrantal ha de contenir 80 pondos de vi i el congi 10; el sextari ha de ser 1/6 del congi i 1/48 del quadrantal).

El quadrantal estava subdividit en dos urnes (urnae), 8 congis (congii),[1] 48 sextaris (sextarii), 96 hemines (heminae), 192 quartaris (quartarii), 348 acetabules (acetabulae), 576 ciats (cyathi) i 2304 ligules (ligulae). Comparat en mesures seques el quadrantal era tres vegades un modi (modius). L'única mesura més gran era el culeu o cul·leu (culeus o culleus) de 20 àmfores, que s'utilitzava per fer una estimació de la producció d'una vinya.

Un model estàndard de quadrantal era guardat amb gran cura al temple de Júpiter al Capitoli i s'anomenava Àmfora Capitolina. Aquesta mesura estava a càrrec dels edils. També allí mateix hi havia un congi fet sobre la mateixa base.

L'àmfora romana o quadrantal era 2/5 de la d'Egina i 2/3 de la d'Àtica (metretes); el congi romà era igual al χοῦς àtic. En mesures seques el quadrantal era també 1/3 de la d'Egina, però ½ de la de l'Àtica (medimnus) i per tant el modi era 1/9 del modi d'Egina i 1/6 del modi d'Àtica. El sextari romà es va introduir entre el grecs amb el nom de εέστης.[2]

Les relacions eren en mesures líquides

  • Quadrantal roma = 48 sextaris
  • Àtic metretes = 72 sextaris
  • Metretes d'Egina = 120 sextaris

I en mesures seques:

  • Modi romà = 16 sextaris
  • Medimnus d'Àtica = 96 sextaris
  • Medimnus d'Egina = 144 sextaris.[2]

Referències[modifica]

  1. Arbuthnot, John. Tables of Ancient Coins, Weights and Measures (en anglès). J. Tonson in the Strand, 1727, p. 84. 
  2. 2,0 2,1 Smith, William (ed.). «Quadrantal». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 29 març 2022].