4 de 6

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quatre de sis)
Infotaula de construcció castellera4 de 6
Nomenclatura4de6, 4d6, 4/6
Estructura simpleQuatre
PisosSis
TècnicaNormal
CategoriaGamma bàsica de sis
VariantsAixecat per sota
Amb l'agulla
Net
7 de 6
12 de 6
Primer carregatSegle xix
Primer descarregatSegle xix

El 4 de 6 és un castell de sis pisos d'alçada i quatre castellers per pis en el seu tronc, excepte els tres pisos superiors que són formats, com en la majoria de castells, per una parella de dosos, un aixecador i un enxaneta. Sol ser el primer castell de sis pisos que habitualment assoleixen les colles als seus inicis.

Variants[modifica]

El 4 de 6 té diverses variants:

Aixecat per sota[modifica]

El 4 de 6 aixecat per sota és una variant del 4 de 6 realitzada amb la tècnica d'aixecar-lo per sota. El castell s'inicia amb el pom de dalt a terra i progressivament es van afegint pisos per sota que es van aixecant un per un amb l'ajuda directa de tres persones per cada pilar i el suport d'alguns més. Es tracta d'una construcció molt poc freqüent.

Amb l'agulla[modifica]

Una variant d'estructura d'aquest castell és el 4 de 6 amb l'agulla. Es tracta d'un 4 de 6 que al mig té un pilar de 4.

Net[modifica]

El 4 de 6 net és una variant del 4 de 6 normal que es fa sense el suport de la pinya. Com la resta de castells sense pinya, es tracta d'un castell que no se sol veure gaire a les places, ja que normalment les colles el fan a l'assaig com a prova prèvia de tronc i pom de dalt per fer el 4 de 7, el mateix castell amb un pis superior.

7 de 6[modifica]

El 7 de 6 és una construcció inèdita durant el segle xix i XX. Va ser una innovació dels Margeners de Guissona, que van assolir-lo per primera vegada a la història el 14 de juny del 2009 a Tàrrega en el marc de la II Mostra d'Entitats del Municipi.[1]

12 de 6[modifica]

El 12 de 6 és un castell d'estructura composta de 6 pisos d'alçada i 12 persones per pis. La construcció parteix d'una estructura central de quatre, on s'adossa una torre (o dos) a cada rengla.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Tàrrega. 2a. Mostra d'Entitats del Municipi». Webcasteller, 14-06-2009. Arxivat de l'original el 2014-02-24. [Consulta: 23 gener 2012].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 4 de 6