Kinmen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quemoy)
Infotaula de geografia físicaKinmen
Fotomuntatge
Imatge
TipusComtat de la República de la Xina i arxipèlag Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaFujian (República de la Xina) Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
 24° 26′ N, 118° 20′ E / 24.44°N,118.33°E / 24.44; 118.33
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Superfície153 km² Modifica el valor a Wikidata

Lloc webkinmen.gov.tw Modifica el valor a Wikidata
Facebook: Kinmengov Youtube: kinmen520 Modifica el valor a Wikidata
Kinmen
Xinès tradicional:金門
Xinès simplificat:金门
Mandarí
Pinyin:Jīnmén
Wade-Giles:Chin¹-men²
Cantonès
Jyutping:gam¹ mun4
Min NanPOJ:Kim-mn̂g
Significat literal:"Golden Door" or "Golden Gate"

Kinmen (en xinès:金門), també coneguda com a Quemoy, és un petit arxipèlag de diverses illes sota l'administració de la República de la Xina (Taiwan), la Gran Kinmen, la Kinmen menor i altres illes formen el comtat de Kinmen dins la província taiwanesa de Fujian. Ocupa una superfície de 153,06 km² i té una població de 84.570 habitants (2008)

Molts dels seus habitants parlen Hokkien.

Història[modifica]

El príncep Lu Zhu Yihai era part de la dinastia Ming del sud que resistí les forces de la dinastia Manxú invasora (dinastia Qing). L'any 1651 Lu s'instal·là a Kinmen on resistí fins a l'any 1663 quan l'illa va ser presa pels manxús invasors.[1]

Al contrari que l'illa de Taiwan i la de Penghu, Kinmen mai no va ser cedida al Japó però va ser ocupada militarment pel Japó de 1937 a 1945.

L'illa va ser escenari de combat entre els dos estats xinesos durant la primera i segona crisi de l'estret de Taiwan i constituí un tema important el l'elecció presidencial dels Estats Units de 1960 entre Kennedy i Nixon. A la dècada de 1950 els Estats Units amenaçaren de llençar la bomba atòmica si la Xina comunista atacava Kinmen.

Kinmen originàriament era una reserva militar i va tornar al govern civil en la dècada de 1990. Pels taiwanesos entrar a la Xina continental via Kinmen era més econòmic que fer-ho via Hong Kong. Tanmateix, des de 2005, la millora de les relacions polítiques entre les dues xines fan més fàcil el pas per l'estret de Taiwan.

Economia[modifica]

L'economia de Kinmen està basada essencialment en el turisme i els serveis, ja que és molt a prop de la Xina continental.[2][3] Està previst construir un pont entre les dues illes principals de Kinmen.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]