Quentin Meillassoux

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Quentin Meillassoux (nascut a París el 1967) és un filòsof francès. És professor de l'École Normale Supérieure i és fill de l'antropòleg Claude Meillassoux.

És deixeble del filòsof Alain Badiou, que va dir que Quentin Meillassoux introdueix una opció totalment innovadora a la filosofia moderna, diferent de les tres alternatives de Kant: empirisme, escipticisme i dogmatisme. El 2006, Quentin va publicar el llibre Après la finitude. Quentin es pot ubicar al moviment filosòfic del Realisme especulatiu.

En aquest llibre, Meillassoux diu que la filosofia post-Kantiana està dominada pel que ell anomena correlacionisme, la teoria que els humans no poden existir sense el món ni el món sense els humans. A la via de Meillassoux, es diu que el món és previa als humans. Diu que hi havia un reialme ancestral prehumà.

Meillassoux intenta mosrar que l'escepticisme agnostic, dels que dubten de la realitat de causa i efectee, ha de ser transformat radicalment, que hi ha coses que no els cal cap causa. Diu que el món és una classe de hiper-caos en el que el principi de raó suficient és abandonat pel principi de no-contradicció.