Quercus deserticola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus deserticola Modifica el valor a Wikidata

Estructura fructífera de Quercus deserticola de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN78911205 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus deserticola Modifica el valor a Wikidata
Trel., 1924

Quercus deserticola és una espècie de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció dels roures blancs.

Descripció[modifica]

És un petit arbre o arbust perennifoli, rares vegades superior a 3 m (de vegades pot arribar a 10 m), capçada estesa, més ample que alt. L'escorça està solcada, de color cafè fosc, amb lenticel·les visibles. Les branques són tomentoses i tenen un color groc intens. Els brots són peluts i tenen un color cafè pàl·lid, de 2 a 4 mm. Les fulles fan 4-8 x 2-45 cm, coriàcies, rugoses, àmpliament el·líptiques oblongues, obovals o més o menys. L'àpex és obtús arrodonit de vegades, mucronat, base arrodonida de vegades cordada, sovint asimètrica, marge crenat-dentada revolut, 2 -4 (5) parells de dents rectes amb mucró 0,3-0,5 mm de llarg; epidermis buliforme, verd fosc amb algun estavellat dispersa 7-11 pèls raigs, especialment al llarg nervi central; pàl·lid a baix amb pubescència estelada groguenc i alguns pèls glandulars groguenques 6 -10 parells de venes, impressionats per sobre, prominents per sota. Els pecíols són tomentosos, de 2-6 mm de llarg, 0,5-1 mm d'ample, engrossit a la punta. Les flors surten a l'abril, són pistil·lades, 03/10 junt en un peduncle 3 cm de llarg, densament pubescents. Les glans fan 1,5 cm, ovoides, d'1 a 3, tomentoses, tija de 2-9 mm de llarg, tancats 1/2 a 2/3 de tassa profunda, mitja tassa rodona, 1,4-2 cm d'ample, profund, amb convex basal escales. Les glans maduren al cap d'1 any, entre juliol i desembre.

Distribució[modifica]

Quercus deserticola és un endèmic a Mèxic (Districte Federal, Estat de Guanajuato, Estat d'Hidalgo, Estat de Jalisco, Estat de Mèxic, Estat de Michoacán i Estat de Querétaro), 1600-2800 msnm.

Subespècies i varietats[modifica]

Q. vallicola és considerat per alguns autors (Govaerts i Frodin), com espècies veritables, però no per autors mexicans en l'actualitat (Susana València-A, 2006.) I el 2006, aquest autor considera Q. texcocana i Q. tamiapensis com a sinònims de Q. depressipes.

Taxonomia[modifica]

Quercus deserticola va ser descrita per William Trelease i publicat a Memoirs of the National Academy of Sciences 20: 79, pl. 113–114, a l'any 1924.[1]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

deserticola: epítet

Sinonímia
  • Quercus alveolata Trel.[2]
  • Quercus texcocana Trel.[2]
  • Quercus deserticola var. incisa Trel.[3]

Referències[modifica]

  1. «Quercus deserticola». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 13 maig 2020].
  2. 2,0 2,1 «Sinonímia de Quercus deserticola». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 13 maig 2020].
  3. «Sinonímia de Quercus deserticola». Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 13 maig 2020].