Quercus lanata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quercus leucotrichophora)
Infotaula d'ésser viuQuercus lanata Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN194184 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus lanata Modifica el valor a Wikidata
Sm., 1814

Quercus lanata és un tipus de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció dels roures blancs.

Descripció[modifica]

És un arbre perennifoli que pot arribar a fer 30 m d'alçada, però habitualment creixen entre 4-18 m. El tronc està torsionat. L'escorça és gruixuda de color gris-marró cendra lenticel·lat, exfoliació en làmines fines. Els brots joves densament pubescent, convertint-se en part fina. Les fulles fan 10-22 per 3-9 cm, oblongues ovalades, dues o tres vegades més llarg que ample, glabres. La cara superior de les fulles són rígides, aspres; i tomentoses i blanc oxidat per sota. De vegades només al llarg de les venes; marges sencer o lleugerament dentat en la meitat apical. L'àpex és obtús, més o menys acuminat, base arrodonida o àmpliament cònica, amb 14-17 parells de venes paral·leles. El pecíol fa entre 6 a 25 mm, de color gris marró tomentós, convertint glabres. Fa unes inflorescències pistilades d'entre 4 a 14 cm de llarg, al juny i juliol. Les glans fan entre 1,1 a 1,8 cm de llarg, 0,9 a 1,2 cm d'ample; ovoides, mucronades, glabres. Les glans van individualment o en parelles i estan tancades 1/3 a 1/2 de tassa, tassa sèssils, 1 cm de diàmetre, amb escates petites, triangulars, adpreses. Maduren entre 1 o 2 anys.

Distribució[modifica]

L'àrea de creixement natural de Quercus lanata és a l'Himàlaia: (Índia, Myanmar, Xina, Nepal, Vietnam, Borneo i al nord de Pakistan); entre els 1300 i els 3000 m.

Taxonomia[modifica]

Quercus lanata va ser descrita per James Edward Smith i publicat a The Cyclopaedia; or, universial dictionary of arts,. .. 29: Quercus no. 27. 1819.[1]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designav igualment al roure i a l'alzina.

lanata: epítet llatí que significa "amb llana".[2]

Varietat acceptada
Sinonímia
  • Quercus banga Buch.-Ham. ex D.Don
  • Quercus banga Ham. ex Hook.f.
  • Quercus lanata subsp. lanata
  • Quercus lanuginosa D.Don
  • Quercus nepaulensis Desf.[3][4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Quercus lanata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 12 juliol 2014].
  2. A Epítets Botànics
  3. «Quercus lanata». The Plant List. [Consulta: 12 juliol 2014].
  4. «Quercus lanata». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 12 juliol 2014].

Bibliografia[modifica]

  1. Flora of China Editorial Committee. 1999. Flora of China (Cycadaceae through Fagaceae). 4: 1–453. In C. Y. Wu, P. H. Raven & D. Y. Hong (editors) Fl. China. Science Press & Missouri Botanical Garden Press, Beijing & St. Louis.