Quercus tardifolia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuQuercus tardifolia Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN30958 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
GènereQuercus
EspècieQuercus tardifolia Modifica el valor a Wikidata
C.H.Mull., 1936

El Quercus tardifolia és una espècie de roure que pertany a la família de les fagàcies i està dins de la secció dels roures vermells del gènere Quercus.

Descripció[modifica]

El Quercus tardifolia és un arbust o petit arbre perennifoli, erecte, amb ramificacions curtes i gruixudes. L'escorça és grisa, dura, esquerdada. Les branques són primes, de color marró fosc, densament pubescent en un primer moment, arribant a ser sense pèl. Les gemmes terminals són de color marró, ovoides, de 3 a 5 mm de llarg, amb escates ciliades. Les fulles fan 5-10 per 2-7 cm, sempre verdes, oboval, planes. L'àpex agut, base arrodonida o cordiforme, marge amb 3-4 lòbuls dentats superficials. Les fulles són de color verd opac, sense pèls, aspres per sobre i densament tomentoses per sota, especialment en les venes prominents. Els pecíols fan entre 1 a 2 cm de llarg, de vegades pubescents. Les glans subsèssils, alhora i maduren al cap de 2 anys. La cúpula amb escales adpreso, glabrescents.

Distribució[modifica]

El Quercus tardifolia és endèmic dels Estats Units a Texas (Muntanyes Chisos) i a Mèxic a l'estat de Coahuila. Creix en una àrea molt restringida als 2000 m.

Taxonomia[modifica]

Quercus tardifolia va ser descrita per Luz María González Villarreal i publicat a Bulletin of the Torrey Botanical Club 63(3): 154–155. 1936.[1]

Etimologia

Quercus: nom genèric del llatí que designava igualment al roure i a l'alzina.

tardifolia: epítet llatí que significa "amb fulles tardanes".

Miscel·lània[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Quercus tardifolia». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 16 juliol 2014].


Fonts[modifica]