Quintus Lollius Urbicus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Quintus Lollius Urbicus fou un militar i polític romà del segle II, governador de Britània entre el 138 i el 144.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Urbicus era originari de Castellum Tidditanorum (Tiddis), Numidia, en l'actual territori d'Argèlia, fill d'un terratinent berber. Ciutadà romà, de la tribu Quirina, la seva carrera política va començar com a tribú militar amb la Legió XXII a Mainz. Més tard va entrar a formar part del Senat com a llegat del procònsol d'Àsia. Era vist amb bons ulls per l'emperador Adrià i va liderar la Legió XX a Viena. Va destacar en la campanya contra la Revolta de Bar Kokhebà a Judea i va ser nomenat més tard governador de la Germània Inferior.

Governador a Britània[modifica | modifica el codi]

Fortificació de Coria

El juliol del 138 Antoní Pius es va convertir en el nou emperador i va enviar a Lollius Urbicus a Britània, amb instruccions de deixar de costat la política de contenció del seu predecessor.

Entre 139 i el 140 va reconstruir el fort de Coria (Corbridge). Coria era el nom de la tribu local, part de la confederació dels brigants. El fort romà, només a 4 km del Mur d'Adrià, va rebre el nom de Corstopitum o Corie Lopocarium i des d'aquest punt i al capdavant de la Legió II Augusta i forces auxiliars, va iniciar diverses campanyes per assegurar el control sobre els Brigants del costat sud del mur i sobre les tribus del nord, en les terres baixes d'Escòcia, com els Selgoves, Novantes, votadins i Damnis. Aquestes quatre tribus formarien més tard una virtual aliança contra l'opresió romana, que es coneixeria com Maeatae.

Donat que algunes monedes del 142 celebren la victòria romana a Britània, és probable que per aquelles dates Lollius ja hagués recuperat el territori. A partir del 143 va iniciar la construcció del Mur d'Antoní i la reforma de diverses fortificacions, com les de Newstead, Risingham i High Rochester.

Després del seu període com a governador, Ubicus va tornar per ocupar el prestigiós càrrec de praefectus urbi (Prefecte de Roma), probablement el 146. Es creu que fou precisament ell el prefecte que va morir el 160.[1]

Una dedicatòria trobada en la seva ciutat natal resumeix la seva destacada carrera, especialment notable donat els seus orígens:

« "Per Quintus Lollius Urbicus, cònsol, llegat de la província imperial de Germània Inferior, sacerdot dels fetials,[2] llegat de l'emperador Adrià en l'expedició a Judea, on rebé la "Llança de Plata i Or de la Corona", llegat de la Legió X Gèmina, Pretor com candidat del Cèsar, Tribú de la plebs com candidat del Cèsar, procònsol d'Àsia, Qüestor Urbà, Tribú Militar en la Legió XXII Primigènia, membre de la junta de tres homes responsables de les carreteres (de Roma), Patró (de Roma)" »

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. L. Vidman, Fasti Ostienses (2nd edn, 1982), 52: [... Q Lollius Urbicus praef(ectus) u]rb(is) excessi[t]
  2. Antic cos sacerdotal encarregat de determinades cerimònies relacionades amb els assumptes de Roma amb altres pobles.


Precedit per:
Desconegut, abans Publius Mummius Sisenna
Governadors romans de Britània
138-144
Succeït per:
Desconegut, després Cnaeus Papirius Aelianus


Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Anthony Richard Birley, The Roman government of Britain, Oxford University Press, 2005, ISBN 0-19-925237-8
  • Dió Casi (2004), Historia Romana, Obra completa. Madrid: Editorial Gredos. ISBN 978-84-249-2727-1
  • Peter Schäfer, The Bar Kokhba War Reconsidered: New Perspectives on the Second Jewish Revolt Against Rome, Mohr Siebeck, 2003, ISBN 3-16-148076-7, 9783161480768