Quirísof d'Esparta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quirísop d'Esparta)
Infotaula de personaQuirísof d'Esparta
Biografia
Naixementc. 435 aC Modifica el valor a Wikidata
Esparta (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 400 aC Modifica el valor a Wikidata (34/35 anys)
Bizanci Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata

Quirísof[a] (en llatí Cheirisophus, en grec antic Χειρίσοφος) va ser un militar espartà.

Els èfors el van enviar amb 700 homes d'infanteria pesant (Diodor de Sicília diu que n'eren 800[1]) en ajuda de l'expedició de Cir el jove contra el seu germà Artaxerxes II de Pèrsia l'any 401 aC, i es van unir al rebel a Issos. Després de la batalla de Cunaxa, el general Clearc el va enviar al costat d'Arieu, lloctinent de Cir el jove i segurament príncep aquemènida, al que van oferir el tron de Pèrsia, però el va declinar.

Després de la captura de Clearc i altres generals per la traïció de Tisafernes, va encoratjar a les tropes a romandre amb la moral alta, i a proposta de Xenofont, va ser nomenat cap de l'exèrcit grec. Va dirigir la retirada dels deu mil, cooperant amb Xenofont.[2]

Quan els grecs van arribar a Trapezus, Quirísop va anar a demanar al seu compatriota l'almirall Anaxibi que era a Bizanci, alguns vaixells per transportar les tropes a Europa, però Anaxibi no va acceptar la petició. Quan va retornar, va trobar l'exèrcit a Sinope. Allí va ser nomenat comandant en cap, després que Xenofont hagués rebutjat el nomenament, però els soldats aqueus i arcadis presentaven símptomes d'indisciplina i al cap d'una setmana aquestes forces, que representaven més de la meitat del total de l'exèrcit, es van separar de la resta sota la direcció de deu generals, i van marxar pel seu compte.

Xenofont va oferir a Quirísop de seguir la marxa amb la resta de les seves tropes, però aquest, aconsellat per Neon, i esperant rebre vaixells de Cleandre, l'harmost o governant espartà de Bizanci, va rebutjar i va deixar marxar a totes les forces menys les seves pròpies, esperant que obtindrien els vaixells.

Va arribar a Calpe on Cleandre havia d'enviar els vaixells, però allí va morir pels efectes d'una medicina que s'havia pres per la febre l'any 400 aC, segons diu Xenofont.[3][4]

Notes[modifica]

  1. Segons el Diccionari Grec-Català, p.1842

Referències[modifica]

  1. Diodor de Sicília. Biblioteca històrica, XIV, 19, 21
  2. Xenofont. Anàbasi, III, 2, 33
  3. Xenofont. Anàbasi, VI, 2, 4
  4. Smith, William (ed.). «Cheirisophus». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 9 febrer 2022].

Enllaços externs[modifica]