Règim pluvial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El règim pluvial és un tipus simple de règim fluvial d'un riu o d'una conca hidrogràfica de la qual les variacions del cabal són determinats principalment per precipitacions sota forma de pluja.[1]

A l'Europa occidental es distingeixen entre d'altres dos tipus: el règim pluvial oceànic d'aigües d'hivern i el règim pluvial mediterrani d'aigües equinoccials.[2] En zones urbanitzades, l'augment de la superfície impermeabilitzada accelera l'escorrentiu superficial, el que augmenta el risc d'aiguades destructores en reduir l'efecte amortidor de la terra que ja no pot absorbir l'excés.[3][4]

Referències[modifica]

  1. Musy, André. «9: Les régimes hydrologiques, 9.2.1 Le régime simple» (en francès). Cours Hydrologie générale. [Consulta: 21 març 2021].
  2. «Règim pluvial». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Vilà i Vinyet, Jordi; Soriguera i Gellida, Íngrit. «Els aiguats de Catalunya i la inferència del canvi climàtic». Divulcat. Divulgació científica en català. [Consulta: 21 març 2021].
  4. Sorribas, Enric; Güell, Armand «La gènesi de les inundacions, el per què i els seus efectes». Revista de Girona, Núm. 160, 1993, pàg. 70.