Rússia Justa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Rússia Justa
(Справедливая Россия)
President Nikolai Levitxev
Fundació 28 d'octubre de 2006
Seu Дмитровка Б., 32, 1, 107031, Moscou
Ideologia Socialdemocràcia
www.spravedlivo.ru
Cartell electoral de 2007 a Sant Petersburg, ciutat on el partit aconseguí un 16% dels vots.

Rússia Justa (en rus: Справедливая Россия)[1] és un partit polític rus. Va ser fundat el 28 d'octubre de 2006 mitjançant la unió de diversos grups parlamentaris: Pàtria (Родина), Partit Rus dels Pensionistes (Российская партия пенсионеров) i el Partit Rus de la Vida (Российская партия жизни). Jurídicament la unió va ser formalitzada com a canvi en la denominació del partit Pàtria. Abans de les eleccions legislatives de 2007 s'hi van afegir dues formacions més: el Partit Popular de la Federació Russa (Народная партия Российской Федерации) i el Partit Unit Socialista de Rússia (Социалистическая единая партия России). Posteriorment, també s'han unit diversos partits minoritaris més.

Rússia Justa es defineix com una aliança de centre-esquerra, que defensa un nou socialisme del segle XXI. Disposa de 144.230 afiliats i des del 16 d'abril de 2011 està liderat per Nikolai Levitxev.

Tot i que en els comicis de 2007 la formació recolzà Vladímir Putin, líder del partit Rússia Unida, i el 2008 recolzà l'actual president, Dmitri Medvédev, Rússia Justa es defineix com l'alternativa a aquest partit oficialista. La seva creació, doncs, podria ser un pas més cap a la formació d'un sistema bipartidista a Rússia, tot i que encara no s'ha apropat als resultats de Rússia Unida.


Cooperació internacional[modifica | modifica el codi]

Rússia Justa és observador en la Internacional Socialista i membre del Fòrum de Socialistes de la Comunitat d'Estats Independents. Coopera també amb diferents organitzacions socialistes i socialdemòcrates d'arreu del món, inclosos el Partit Socialista Europeu i l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, grup del Parlament Europeu.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Fins al 25 de juny de 2009 es coneixia com Rússia Justa: Pàtria/Pensionistes/Vida (en rus: Справедливая Россия: Родина/Пенсионеры/Жизнь).


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]