Raül IV de Valois

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRaül IV de Valois

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Raoul IV de Vexin
(fr) Raoul II de Péronne
(fr) Raoul III de Valois
(fr) Raoul de Crépy Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1020 Modifica el valor a Wikidata
Mort23 febrer 1074 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Péronne Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMontdidier Modifica el valor a Wikidata
Lay abbot (en) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolCount of Valois (en) Tradueix
Count of Vexin (en) Tradueix
Count of Amiens (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Vexin Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAnna de Kíev
Adela de Boves Modifica el valor a Wikidata
FillsSimó de Vexin
 ( )
Adela de Valois (en) Tradueix
 ( Adela de Boves)
Alix de Valois
 ( Adela de Boves)
Hawise de Valois (en) Tradueix
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
ParesRaül III de Valois Modifica el valor a Wikidata  i Adèle de Breteuil (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Raül IV de Valois o Raül III de Vexin i d'Amiens dit també Raül de Crépy[1] o Raül el Gran, mort el 1074, va ser comte de Valois de 1038 a 1074, i comte de Vexin i d'Amiens de 1063 a 1074. Era fill de Raül III de Valois, comte de Valois, i d'Adela de Breteuil.

Biografia[modifica]

Va succeir al seu pare el 1038 i va organitzar la resistència del camp blesès (de Blois) a la mort del comte Eudes II de Blois enfront del rei Enric I de França. Capturat per l'exèrcit reial el 1041, va canviar de camp i es va unir al capet, afavorint la seva política a la Xampanya. Va participar llavors a la batalla de Mortemer i només va poder eludir la captura mercès a la intervenció del seu vassall, Roger de Mortimer. Guillem el Conqueridor, un altre senyor feudal de Roger, li va retirar els seus feus en represàlia i Roger es va refugiar a la cort de Valois. Raül va continuar combatent al costat del rei de França i participarà en el setge de Thimert el 1057.

Després de la mort del rei Enric (1060) i de la regència que va seguir, les relacions entre França i Normandia es van suavitzar, i es va establir una pau relativa. El 1062, la mort del comte Heribert II del Maine, va incitar Gualter III de Vexin, un cosí de Raül, a reivindicar el Maine pels drets de la seva muller (filla del comte Heribert I del Maine), però va ser vençut per Guillem el Conqueridor i hauria mort poc després. Raül va heretar llavors els comtat de Vexin i d'Amiens, i va reconstituir en el seu benefici la unió dels tres comtats, separats a la mort del seu avi Gualter II el Blanc.

Durant aquest període, Normandia va agafar importància de cara als capets, i Raül, aïllat per l'escàndol del seu matrimoni amb Anna de Kíev, va preferir aliar-se amb el duc. Raül va morir el 1074 a Péronne el 23 de febrer segons certes fonts, o a Montdidier el 8 de setembre segons altres.

Matrimonis i fills[modifica]

S'havia casat en primeres noves amb Adela de Boves, filla i hereva de Nocher III, comte de Bar-sur-Aube, vídua de Renald de Semur, de Renard de Joigny i de Roger de Vignory. Van tenir:

Vidu es casa de nou amb Eleonor o Hannequez, hereva de Montdidier i Péronne.

Raül la va repudiar el 1060 per casar-se vers el 1061 amb Anna de Kíev, filla de Iaroslav el Savi, Gran príncep de Kíev, i vídua del rei Enric I de França.[2] Aquest matrimoni va fer escàndol, ja que la vídua d'un rei de França procedent d'una família regnant no hauria d'haver-se casat amb un vassall, i la reina va haver d'abandonar la cort. Aquest matrimoni va aïllar políticament a Raül, i l'assumpte va arribar fins i tot a l'excomunió.

Referències[modifica]

  1. Genealogia de Raül de Valois a Medieval Lands
  2. Earenfight, Theresa. Queenship in Medieval Europe (en anglès). Bloomsbury Publishing, 2017, p. 103. ISBN 9781137303929. 

Enllaços externs[modifica]