Ragenold de Nèustria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRagenold de Nèustria
Biografia
Naixementsegle IX Modifica el valor a Wikidata
Mort885 Modifica el valor a Wikidata
Rouen Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FamíliaRorgònides Modifica el valor a Wikidata
PareRenald d'Herbauges Modifica el valor a Wikidata

Ragenold († 885) fou el darrer comte d'Herbauges del 844 al 885, i comte del Maine i marquès de Nèustria (878-885). La seva filiació no és coneguda però per onomàstica es pensa que seria fill de Renald d'Herbauges (comte d'Herbauges). Va succeir a Herbauges al seu germà Hervé, mort en lluita contra Lambert II de Nantes.

Va combatre els normands a la batalla de Brillac junt amb el comte de Poitou Rainulf I.[1]

Quan Carles el Calb va crear el 861 les marques de Nèustria i en va confiar una al senescal Adalard, es va aliar junt amb als seus suposats parents els rorgònides, al rei Salomó de Bretanya, i es va revoltar. No es van sotmetre fins al 865, quan el rei va retirar la marca a Adalard i la va concedir al rorgònida Gausfred del Maine.

El 878, a la mort de Gausfred, el rei va cedir la marca de Nèustria i el comtat del Maine a Ragenold a causa del fet que els fills de Gausfred eren encara menors d'edat i no podien recollir la successió.

El 25 de juliol del 885, els normands van saquejar Rouen. Ragenold va marxar en ajut de la ciutat i va sorprendre els normands mentre estaven ocupats en el saqueig, però va morir en els combats.

Fonts[modifica]

  • Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéval, per Christian Settipani i Katherine S.B. Keats-Rohan, 2000
  • Hubert Guillotel, « Une autre marche de Neustrie »
  • Christian Settipani, « Les origines des comtes de Nevers »

Notes[modifica]

  1. Robert Favreau, Histoire du Poitou et des Pays Charentais, pàg. 132. Els cronistes no es posen d'acord en el resultat de la batalla doncs segons la Crònica de Saint-Maixent « Renoul [Rainulf] comte de Poitiers i Rainon [Ragenold], comte d'Herbauges, el seu parent, que van lluitar contra els normands a la vila de Brillac, van fugir »; altres referències diuen que els va derrotar