Ragnall Thorgillsson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRagnall Thorgillsson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Mort1146 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolRei Modifica el valor a Wikidata
FamíliaMeic Torcaill (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsHasculf Rögnvaldsson Modifica el valor a Wikidata
PareThorkell de Dublín Modifica el valor a Wikidata
GermansBrotar Thorgillsson Modifica el valor a Wikidata

Ragnall Thorgillsson (mort el 1146), (en irlandès: Ragnall mac Torcaills) va ser un cabdill viking i monarca del regne de Dublín. Fill del rei Thorkell, segons diferents fonts dels Annals irlandesos va morir en batalla contra el regne de Mide:

« Una matança va tenir lloc als estrangers d'Ath-cliath [Dublín] per la gent d'East Meath, on dues-centes persones van ser assassinades, al costat de Raghnall Mac Torcaill, Mormaer d'Ath-cliath, i Jufraigh, i molts altres dels seus cabdills.[1] »

Els annals contemporanis suggereixen que Óttar, un cabdill viking de les Hèbrides, compartia el poder en diarquia amb Ragnall.[2] Ragnall estava possiblement subordinat a Óttar,[3] i l'argument que ho [sustenta és el títol de mormaer per descriure Ragnall als annals, mentre que d'altres fonts el denominen rei (en irlandès: «rí»).

Possiblement els germans de Ragnall, Brotar i Hasculf, van estar involucrats en la mort d'Óttar, perquè encara que al començament van col·laborar en el govern de Dublín, una sort de diferències i disputes hereditàries van desembocar en tragèdia.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Annals dels quatre mestres 1146.3 [1148]» (en anglès). [Consulta: 7 març 2013].
  2. Flanagan, 2005, p. 277.
  3. Ó Cróinín, 2005, p. 871.
  4. Downham, Clare, (2007) Living on the edge: Scandinavian Dublin in the Twelfth Century, pp 33–51 in West over Sea, Studies in Scandinavian Sea-Borne Expansion and Settlement Before 1300 a "Festschrift in honour of Dr Barbara E. Crawford", eds. Beverley Ballin Smith, Simon Taylor and Gareth Williams, Leiden and Boston. ISBN 978-90-04-15893-1

Bibliografia[modifica]