Raigarh

Aquest article tracta sobre sobre la fortalesa de Maharashtra. Si cerqueu pel principat de l'Índia central, vegeu «Principat de Raigarh».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Raigarh
Imatge
Dades
TipusFort Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativadistricte de Raigad (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 18° 14′ 07″ N, 73° 26′ 44″ E / 18.235352°N,73.445463°E / 18.235352; 73.445463
Monument d'Importància Nacional
Water Heritage Site (en) Tradueix
Activitat
Gestor/operadorImperi Mogol Modifica el valor a Wikidata
OcupantSambhaji Shivaji Bhosale (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Raigarh o Raigad (marathi:रायगड) és una fortalesa de muntanya a l'extrem oriental del districte de Raigad a Maharashtra. Fou capital de Sivaji que s'hi va coronar el 1674 i va conservar aquesta condició fins uns 6 anys després de la seva mort el 1680. Està situat a les muntanyes Sahyadri (derivacions dels Ghats Occidentals) a 820 metres d'altura. Una estàtua de Sivaji es va erigir a l'exterior, en la via que porta al temple de Jagdishwar i al samadhi (tomba) de Sivaji i del seu gos Waghya.

Aquesta fortalesa s'anomenava Rairi i pertanyia a una dinastia local, els mauryes descendents d'una branca menor dels antics mauryes. Sivaji la va arrabassar a Chandar Rao Maurya (Mores en marathi), feudataris del sultanat de Bijapur. Sivaji la va renovar i engrandir i la va rebatejar Raigarh o Raigad (Fortalesa del Rei) designant-la com la seva capital. Fes de l'1 de gener de 1981 dona nom al districte de Raigarh o Raigad (abans districte de Kolaba).

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raigarh