Raikot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Raikot (ciutat)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaRaikot

Localització
PaísÍndia
Estat federatPanjab Modifica el valor a Wikidata

Raikot fou un antic estat musulmà independent fins al 1806, i després un petit feu de l'estat sikh de Lahore (1806-1809) i dels britànics (1809-1854), avui al districte de Ludhiana al Panjab (Índia) a uns 45 km al sud-oest de la ciutat de Ludhiana. Fou seu dels rajputs musulmans coneguts com els rais de Raikot que van tenir gran importància.[1]

La família fou fundada per Tulsi Das, emigrat des de Jaisalmer el 1323 i es va establir a Faridkot. Es va fer musulmà i va agafar el nom de Shaikh Chachu. Els seus descendents van fundar les ciutats de Shahjahanpur (a Ludhiana) i Talwandi i van obtenir el títol de Rai del sultà Ala al-Din que probablement era Sayyid Ala al-Din Alam Shah (1445-1451/1452). Els Rais van adquirir la ciutat de Ludhiana el 1620 i durant el segle XVIII van governar un considerable territori que s'estenia més enllà del Sutlej; enfrontats al poder emergent dels sikhs van conservar el seu propi territori fins a l'inici del segle XIX cridant en ajut a George Thomas, que havia pres el control d'Haryana. El darrer rai independent fou Rai Alyas que va morir el 1802 i va deixar el seu territori a la seva mare Nur al-Nissa. El 1806 Ranjit Singh va creuar el Sutlej en ajut dels rages de Nabha i Jhind contra el seu veí de Patiala, i va aprofitar l'oportunitat per sotmetre el principat; va annexionar els seus dominis que va repartir entre els seus aliats i una part que es va quedar per ell mateix. Rani Nur al-Nissa va poder conservar la ciutat de Raikot com a feu, i altres membres de la família van rebre alguns jagirs.

Quan els britànics van estendre la seva protecció al Cis-Sutlej el 1809 van reconèixer totes les concessions de terres de Ranjit Singh i només van permetre a la rani reclamar els territoris que tenia el dia de l'establiment del protectorat britànic. Nur al-Nissa va morir el 1831 i la va succeir la seva jove Bhag Bhari, vídua de Rai Alyas, que va governar Rajkot fins al 1854. A la seva mort en aquest any el govern britànic va reconèixer com a hereu el seu nebot i fill adoptiu Imam Bakhsh Khan, amb títol de rai. La ciutat fou erigida en municipalitat el 1867.

Referències[modifica]

  1. Hunter, Sir William Wilson. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Londres: Trübner & co., 1885.