Rall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pesca amb rall o esparver.

El rall o esparver és un art de pesca que rep el nom del tipus de xarxa de pesca circular, i guarnida de ploms, que els pescadors en llocs de poca profunditat, llancen a mà a l'aigua i pel pes dels ploms se submergeix tot capturant els peixos que neden en este espai.[1] La pesca amb el rall és comuna en molts paratges i en les costes del Mediterrani, que es practica des de fa segles al litoral del País Valencià amb un alt valor històric i cultural.[2] Els pescadors l'usaven per la facilitat en el seu maneig a les ribes de l'aigua, ja que es pot usar a peu pla o bé amb embarcació, però sempre en paratges que regularment no excedeixen de tres, quatre o com a màxim de cinc pams d'aigua, sols es pot usar quan el pescador veu els peixos del fons, tot siguent una pesca de subsistència.

Ús de rall[modifica]

Llançament del rall des d'un vaixell.

L'ús del rall per pescar s'executa agafant el pescador amb el canell de la mà esquerra el cordell i la mà dreta es llança la xarxa perquè s'ajunten els ploms de tot el perímetre del rall, de manera que la bossa creada abrace i retinga els peixos que es queden dins del cercle. Els que usen el rall poden caminar per vora de l'aigua, siga a la mar o en riu, o bé amb barques per aigües poc profundes.

Regulació[modifica]

El 25 de maig de 2011 el Consell de la Generalitat Valenciana aprovà un decret que recupera de nou la pesca amb rall. Esta nova normativa fixa la quantitat màxima de captures per persona i dia en cinc quilograms i que no podrà vendre's. Durant els mesos de desembre, gener i febrer, encara que podrà ser ampliable, hi haurà període de veda, quedant prohibit l'ús del rall.[3]

Referències[modifica]

  1. «Vocabulari difús: pesca amb rall», 12-12-2010. [Consulta: 21 abril 2012].
  2. «¿Cuál es el origen de la pesca ‘amb rall'?» (en espanyol), 15-10-2011. [Consulta: 21 abril 2012].
  3. «El Consell recupera la pesca amb rall a través de un decreto que regula esta actividad» (en espanyol). Elperiòdic.com, 25-05-2011. [Consulta: 21 abril 2012].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rall