Rampí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un rampí resistent per a la terra i les pedres.
Un rampí lleuger per treure la gespa i les fulles.

Un rampí o rampill és una eina agrícola i jardinera consistent en un mànec llarg que per un extrem porta un travesser del qual surten diverses puntes de fusta o de ferro; serveix per a arreplegar la palla o les espigues de la batuda, l'herba dallada, etc i en jardineria per estovar la terra, treure males herbes no gaire grosses i anivellar. L’acció de passar el rampí es diu rampinar.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Rampí (segons la pronúncia en català oriental) prové de rampill, per contracció de la síl·laba final en aquelles comarques on el sufix -ill es pronuncia –iј. Al seu torn rampill prové de l'arrel ramp-, probablement d'origen germànic, que expressa la idea de ganxo, urpa, estrenyedor.[1]

També s'anomena rasclet.[2] S'anomena rastell[3] a una eina similar al rampí. L'acció d'usar-la se'n diu rastellar.[4] Rastrell i rastrellar no està acceptat en català normatiu.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Els rampins moderns que s’accioonen amb la mà tenen normalment dents de ferro, plàstic, o bambú, encara que en temps antics es feien de fusta o ferro. El mànec sovint es fa de fusta o metalls. Quan els rampins tenen dents més llargs aquestes poden estar disposats en forma de ventall plegable. La rampinadora és un tipus de rampí de grans dimensions muntats sobre tractors i en temps antics per tracció animal.

Els rampins per a jardineria tenen les dents fermes per treure o posar la terra o arrossegar les deixalles, les dents poden ser perpendiculars al mànec o adoptar una forma corbada.

Observacions[modifica | modifica el codi]

  • Si el rampí té les dents ca amunt i es trepitja accidentalment el mànec pot xocar contra la cara, aquesta circumstància es reflecteix en pel·lícules còmiques i sèries de dibuixos animats com Els Simpson. També hi ha una dita russa que fa referència a entrebancar-se dues vegades amb el mateix rampí (наступить дважды на одни и те же грабли).

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rampí

Rampí