Raqueta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Raqueta amb boles d'esquaix.
Raquetes i pilotes per a jugar al Tennis reial.

La raqueta consisteix en un marc amb un cercle obert i amb una mena de xarxa que ho cobreix. Hom coneix els jocs que la utilitzen, de forma col·lectiva, com a "esports de raqueta"; en són, per exemple, tennis, bàdminton, esquaix i raquetbol, per anomenar-ne alguns.

Parts d'una raqueta[modifica | modifica el codi]

La raqueta es dividraqueta és unaeix en tres parts: cap, tronc i mànec

  • Cap o canya. Generalment és de forma ovalada i amb orificihola
  • s en el marc per l'encordat. L'encordat tibat forma una xarxa, que és la part amb què es copeja la pilota. No hi ha diferència entre ambdós costats d'una raqueta.
  • Tronc. És la part que connecta el cap amb el mànec. Hi ha el logotip del fabricant i altra informació sobre la raqueta.
  • Mànec. És la part de la raqueta per on s'agafa. Sol estar cobert per algun tipus de cinta per a no danyar la mà i permetre una major adhesió a la raqueta. La cinta permet adaptar les dimensions de l'empunyadura al gust dels jugadors. Hi ha usuaris que prefereixen un "diàmetre" més gran i altres un de més petit.

Història[modifica | modifica el codi]

El marc es feia tradicionalment de fusta laminada i amb cordons de budell es feien les cordes. La fusta encara s'usa per al tennis reial (Jeu de paume).

Fins a la dècada dels 60s la majoria de les raquetes eren de fusta, amb empunyadura de cuir. En 1967, apareix la primera raqueta d'acer dissenyada pel francès René Lacoste. Era més forta i més lleugera que les de fusta.

En els anys 70s sorgeixen les raquetes d'alumini que oferien un pes menor, més potència i control. A més s'introduïxen les primeres cordes sintètiques i després vindrien les raquetes de grafit.

Actualment els nous materials han transformat la raqueta en instruments més lleugers, més rígids i amb gairebé el doble de grandària que les primeres raquetes. La majoria de les raquetes es fan de materials sintètics com fibra de carboni, ceràmiques o aliatges. El budell per a cordes s'ha reemplaçat principalment per materials sintètics i amb el temps les raquetes han millorat i avui dia hi ha raquetes per a tot tipus de joc.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raqueta