Rayadrug

Per a altres significats, vegeu «Raidrug».
Plantilla:Infotaula geografia políticaRayadrug

Localització
Map
 14° 42′ 00″ N, 76° 52′ 00″ E / 14.7°N,76.8667°E / 14.7; 76.8667
PaísÍndia
Estat federatAndhra Pradesh
DistricteDistricte d'Anantapur
Mandal of Andhra Pradesh (en) TradueixRayadrug Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població61.749 (2011) Modifica el valor a Wikidata (1.241,69 hab./km²)
Llars12.278 (2011) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície49,73 km² Modifica el valor a Wikidata

Rayadurg o Rayadrug (fortalesa del rei) és una ciutat del districte d'Anantapur a Andhra Pradesh. Al cens del 2001 tenia una població de 54.127 habitants (el 1901 eren 10.488 habitants).

La fortalesa està en una muntanya i la ciutadella al cim amb 845 metres d'altura; les muralles de la fortalesa es conserven però les portes estan en ruïnes. A la muntanya prop del fort hi ha també alguns temples, les ruïnes de la residència reial, un temple jain, i figures jainistes gravades a la roca al lloc anomenat Rasa Siddha's hermitage (Rasa Siddha fou un savi que hauria viscut en temps de Rajarajendra) al costat de l'indret associat a una bonica llegenda.[1]

El lloc hauria estat un reducte dels bedars, la conducta dels quals va obligar al raja de Vijayanagar a enviar a un oficial de nom Bhupati Raya, per sotmetre'ls; els va expulsar i ell mateix va governar llavors la fortalesa i la muntanya va agafar el nom de Bhupati-Rayanikonda, que després es va escurçar a Rayadrug. Més tard va caure en mans del cap de Kundurpi Drug la nissaga del qual va construir gran part de les fortificacions de la muntanya i va esdevenir una fortalesa estratègica destacada del Dècan. A la meitat del segle xviii va arribar a la seva màxima glòria i el governant fou aliat i amic d'Haidar Ali, però Tipu Sultan, fill i successor d'aquest, es va apoderar del fort a traïció i va confinar al seu propietari a Seringapatam. Mort Tipu a la batalla de Seringapatam el 1799, un parent del darrer cap va recuperar el domini del fort, però quan va intentar causar algun conflicte fou immediatament deportat a Hyderabad pels oficials del nizam. El 1800 el districte de Bellary fou cedit als britànics i el deportat fou traslladat a Gooty on va restar com a pensionat en residència vigilada fins a la seva mort; els seus parents van rebre pensions.

Referències[modifica]

  1. Wilson Hunter, Sir William; Sutherland Cotton, James; Sir Richard Burn, Sir William Stevenson Meyer. Great Britain India Office. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Oxford: Clarendon Press, 1908.