Rayuela

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Rayuela
Autor Julio Cortázar
País Argentina
Ciutat Buenos Aires
Idioma castellà
Gènere/s novel·la
Editorial Sudamericana
Data de publicació 1963
Capítols 154

Rayuela és una novel·la de l'escriptor argentí Julio Cortázar publicada en 1963. Destaca pel seu experimentalisme formal. A banda de la lectura tradicional lineal es pot seguir el dibuix de la xarranca o sambori (la "rayuela" del títol) o seguir un recorregut lliure, gairebé infinit en paraules de l'autor.

El llibre narra la vida d'Horacio Oliveira i els seus diàlegs amb amics i amants, barrejats amb documents pressumptament reals com articles de diari per matisar el context en què es mou el personatge i la seva visió de la condició humana, basada en l'oposició entre ordre i caos i en el sentiment de solitud. L'argument, però, queda totalment supeditat a la trama i a la interactivitat amb el lector. Es detecten -remotes- influències del surrealisme per l'ús del monòleg interior lliure i el tractament de la realitat.

La influència de l'obra es pot detectar en La vie, mode d'emploi de Georges Perec o en la contemporània literatura hipertextual, que trenca amb la linealitat narrativa clàssica.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]