Reconstrucció històrica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Participants en una acte de reconstrucció històrica (exèrcit austro-hongarès durant la Primera Guerra Mundial) es fotografien amb el monument al soldat Švejk. Sanok (Polònia), 2009

La reconstrucció històrica, en sentit genèric, és qualsevol activitat que prova de reproduir esdeveniments històrics; per exemple, és habitual de qualificar de "reconstrucció històrica" certes formes d'historiografia, així com certes novel·les, films i quadres la matèria dels quals és essencialment històrica.

Més restrictivament, la reconstrucció històrica[1] és una escenificació col·lectiva en què els participants proven de reproduir, amb una certa voluntat de rigor, aspectes d'un esdeveniment o període històrics, majoritàriament de caràcter militar, en general sobre el terreny on succeïren els fets.

Com a fenomen, la reconstrucció històrica divergeix d'activitats similars de caràcter tradicional (festes de moros i cristians, per exemple), essencialment commemoratives o lúdiques. També divergeix dels dubtosos espectacles d'ambientació suposadament d'època (torneigs medievals a l’estil de Hollywood, per exemple). L'objectiu de la reconstrucció històrica és viure l'experiència de submergir-se en el període evocat; aquells grups d'afeccionats que s'ho prenen més seriosament s’esforcen a reproduir amb exactitud les condicions de vida del període, des dels estris (armes, equipament) i la vestimenta (uniformes) fins al règim alimentari i els constrenyiments tecnològics. Quan l'escenificació es fa de cara al públic, sovint, a més, hi ha voluntat de fer-li comprensible la història de manera tangible.

Entre els períodes més sovintejats arreu per la reconstrucció històrica hi ha les guerres napoleòniques i les dues guerres mundials. Això a banda, la mateixa experiència històrica de cada país es tradueix en sengles especificitats; així, als EUA hi ha tendència a treballar sobre la Guerra de Seccessió; a Anglaterra, sobre la Guerra Civil del segle XVII; a França, sobre les guerres napoleòniques; a l'Estat italià, sobre les batalles del Risorgimento i les del front alpí de 1915-1918; als Països Catalans, sobre la Guerra de Successió i la batalla de l'Ebre…

La reconstrucció històrica, en el sentit actual, sorgí al món anglosaxó en la dècada de 1970. A l'Europa continental no sembla haver tingut implantació sòlida fins a la dècada de 1990, ni als Països Catalans fins a la de 2000. Avui és una activitat en expansió arreu, i constitueix un submón que compta amb associacions, revistes especialitzades, llocs web, etc. Pel que fa a la denominació en les diverses llengües, acostuma de basar-se en l'original anglesa, (historical) reenactment, adaptada segons la tradició cultural pròpia, tot i que --innecessàriament-- hi ha clapes de l'anglicisme reenactment, generalment usat sense adjectivació.

A cavall entre l'experiment educatiu rigorós i el joc de rol per a nens grans, la reconstrucció històrica és una activitat de qualificació controvertida, en si i a causa de les grans diferències d’actitud que hi ha entre els seus afeccionats. Políticament parlant, ha rebut acusacions de reaccionarisme i de fascinació militarista, sobretot entorn de fets i períodes l'evocació dels quals pot caure fàcilment en la reivindicació del feixisme.

En anglès, els afeccionats a la reconstrucció històrica reben el nom de reenactors; l'equivalent català directe fóra reconstructors.

Entre les associacions catalanes dedicades a la reconstrucció històrica militar hi ha l'anomenada Miquelets de Catalunya. En un sentit no estrictament militar es fan activitats de reconstrucció històrica, trobades d'associacions, etc., en força punts del territori, com ara Bagà, Castelló de la Plana, Reus, Torredarques, etc.


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reconstrucció històrica Modifica l'enllaç a Wikidata

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Recreació seria una opció ambigua, perquè, alhora que 'nova creació', també significa 'esbargiment, entreteniment'. Un mot relacionat fóra reconstitució; però s'aplica a entitats, no pas a esdeveniments.