Recta numèrica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La recta numèrica és un gràfic unidimensional d'una línia en què els nombres enters són mostrats com a punts especialment marcats que estan separats uniformement. Freqüentment s'usa com a ajuda per ensenyar l'addició i la sostracció simples, implicant especialment nombres negatius. Està dividida en dues meitats simètriques per l'origen, és a dir el nombre zero. A la recta numèrica mostrada sobre aquestes línies, els nombres negatius es representen en vermell i els positius en morat.

La recta numèrica. Encara que la imatge de dalt mostra només els nombres enters entre -9 i 9, la recta inclou tots els nombres reals, continuant «il·limitadament» en cada sentit.

Recta numèrica real[modifica | modifica el codi]

La recta numèrica real o recta de coordenades és una representació geomètrica del conjunt dels nombres reals. Té el seu origen al zero, i s'estén en ambdues direccions, els positius en un sentit (normalment cap a la dreta) i els negatius en l'altre (normalment a l'esquerra). Existeix una correspondència un a un entre cada punt de la recta i un nombre real. S'usa el símbol  \mathbb{R} per aquest conjunt.

Es construeix així: es tria de manera arbitrària un punt d'una línia recta perquè representi el zero o punt origen. Es tria un punt a una distància adequada a la dreta de l'origen perquè representi al número 1. Això estableix l'escala de la recta numèrica.

Topologies sobre la recta real[modifica | modifica el codi]

Sobre la recta real es poden definir diferents topologies sota les quals la recta real té propietats topològiques i geomètriques, diferents de la de la topologia mètrica usual.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Recta numèrica Modifica l'enllaç a Wikidata