Redemption Song

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'àlbumRedemption Song
TipusSingle
ArtistaBob Marley & the Wailers
ÀlbumUprising
Publicat1980
GènereFolk rock
Durada3:49
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaIsland Records/Tuff Gong
CompositorBob Marley Modifica el valor a Wikidata
LletresBob Marley
ProductorBob Marley
Musicbrainz: 396883fa-ba67-33a5-934c-a6d05ee6d7e7 Modifica el valor a Wikidata

"Redemption Song" és l'última cançó de l'àlbum Uprising de Bob Marley and the Wailers. Quan va escriure la cançó, al voltant de l'any 1979, Marley ja havia estat diagnosticat del càncer del qual moriria més tard. Segons Rita Marley, "ell ja estava patint molt en secret i tractant amb la seva pròpia mortalitat, cosa que es veu clarament a l'àlbum, particularment en aquesta cançó".[1] Aquesta cançó és considerada com l'obra seminal de Marley, amb una lletra que prové d'un discurs de l'orador panafricà Marcus Garvey.[2]

Gravació[modifica]

Una versió de "Redemption Song" amb la intervenció de tota la banda fou publicada com a bonus track en el re-llançament d'Uprising l'any 2001, així com en el recopilatori del mateix any titulat One Love: The Very Best of Bob Marley & the Wailers. Tot i així, la versió solo roman la més popular i acceptada per l'audiència. L'any 2004 la cançó va situar-se en la posició #66 la classificació de Les 500 Millors Cançons de Tots els Temps de Rolling Stone.

Significat i impacte social[modifica]

A diferència de la major part de cançons de Bob Marley, és un solo de Bob Marley amb una guitarra acústica, qui també hi posa la veu, sense cap acompanyament. En concerts, però, Bob Marley i els Wailers la cantaven acústica, amb un mínimum d'instruments.

La cançó empeny els auditors a "Emancipar-se de l'esclavitud mental," perquè "ningú més que nosaltres mateixos podem alliberar les nostres ments". Aquestes línies foren extretes d'un discurs de Marcus Garvey a Nova Escòcia l'octubre de l'any 1937,[2] que fou publicat en la seva revista Black Man.

« Nosaltres emanciparem les nostres ments de l'esclavitud mental mentre alguns altres potser alliberen el cos, ningú més que nosaltres mateixos pot alliberar la ment. La ment és el teu governant, sobirà. L'home que no és capaç de desenvolupar i fer servir la seva ment és obligat de romandre un esclau de l'altre home que fa servir la seva ment.[3] »

Versions[modifica]

Versions en directe[modifica]

La cançó ha sigut versionada en directe per una gran quantitat d'artistes, entre aquests:

Aparicions en altres mitjans[modifica]

Redemption Song és reproduïda durant una escena breu en la pel·lícula The Beach de l'any 2000, i també en els crèdits de la pel·lícula Sóc llegenda del 2007. També és cantada pel personatge Sawyer al final de la primera temporada de la sèrie de televisió Lost.

El títol Redemption Song ha estat abundantment usat i també, sobretot, en contextos en relació amb els afro americans. Per exemple, el grup Toots and the Maytals va gravar una cançó amb el mateix nom. El llibre sobre Muhammad Ali de Mike Marqusee rep també el títol de "Redemption Song", així com un llibre de Bertice Berry sobre un llibreter especialitzat en literatura afroamericana. Una biografia de Joe Strummer és també titulada "Redemption Song", així com el llibre de Niall Stanage sobre la campanya presidencial del 2008 de Barack Obama.

Referències[modifica]

  1. [1][Enllaç no actiu]
  2. 2,0 2,1 [2]
  3. Black Man, Vol. 3, no. 10 (July 1938), pp. 7-11; citat a The Marcus Garvey and Universal Negro Improvement Association Papers, vol. VII: Novembre del 1927 - agost del 19460; Marcus Garvey, autor; Robert A. Hill i Barbara Bair, eds.
  4. «Jon Bon Jovi, Queen Latifah go gospel for "Day"». Reuters, 27-03-2009.
  5. [3]
  6. [4]
  7. [5]
  8. [6]
  9. [7]
  10. [8]
  11. [9]
  12. [10]