Reial Orde d'Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentReial Orde d'Espanya
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Insígnies del Reial Orde d'Espanya
Tipuscondecoració estatal Modifica el valor a Wikidata
Vigència20 octubre 1808 Modifica el valor a Wikidata - 
FundadorJosep Bonaparte Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Reial i Militar Orde d'Espanya, instituït per Josep Bonaparte a Vitòria el 20 d'octubre de 1808, es va dir inicialment Orde Militar d'Espanya i amb ell va voler substituir el de Carles III, com a premi "al valor i a la fidelitat militars". Els seus colors van fer que el poble el conegués com a "Orde de l'Albergínia". Era una espècie de "Legió d'Honor" espanyola, consistent en un estel de robí de cinc puntes sobre un suport de plata en forma de rajos.

En una disposició del 18 de setembre de 1809 va ser ampliat per al personal civil i es va graduar en tres classes: Gran Banda, Comanador i Cavaller. Això va permetre recompensar els mèrits dels afrancesats espanyols i dels francesos espanyolitzats al seu servei en el tron de Madrid. Mentre Josep Bonaparte va ser Rei d'Espanya, va voler lluir aquesta condecoració al costat de la del Toisó d'or i la Legió d'Honor francesa.

Alguns guardonats[modifica]

Grans cordons[modifica]

Comanadors[modifica]

Cavallers[modifica]

Referències[modifica]

  1. Michaud, Louis-Gabriel. Chez L.-G. Michaud, Libraire-Éditeur. Biographie universelle, ancienne et moderne (en francès). 56, 1834. 
  2. Fastes de la Légion-d'honneur: biographie de tous les décorés…, vol. 4, . 
  3. Hugo, Joseph-Léopold-Sigisbert. Ladvocat. Mémoires du Général Hugo (en francès). 2, 1823. 
  4. A. Lievyns, Jean Maurice Verdot, Pierre Bégat. Bureau de l'administration. Fastes de la Légion d'honneur (en francès). 4, 1844. 
  5. Base LEONORE (Legió d'Honor) : Dossier LH/1320/20

Bibliografia[modifica]

  • Ceballos-Escalera y Gila, Alfonso de, Marqués de la Floresta; Arteaga y del Alcázar, Almudena de. La Orden Real de España (1808-1813). Madrid: Ediciones Montalbo, 1997.
  • Mercader Riba, Juan. José Bonaparte Rey de España (1808-1813): Estructura del Estado Español Bonapartista. Madrid: Instituto Jerónimo Zurita, 1983.