Reprografia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Departament de reproducció de Kieler Nachrichten.

La reprografia és un procés que permet reproduir documents impresos mitjançant tècniques com la fotocòpia (o xerocopia), el facsímil o la fotografia.[1] El terme està compost per dos vocables: reproducció i grafia. Consisteix en el traspàs de la tinta a un suport mitjançant la pressió, i té com a objectiu final la reproducció de franc la quantitat de còpies que siguin iguales [2](reproducció massiva de peces).

Introducció[modifica]

El maneig de màquina i equips de reprografia (màquines reproductores de documents, muticopistes, fotocopiadores…) està dins de les tasques bàsiques a realitzar pels auxiliars d'oficina. Aquesta tasca forma part d'un procés de digitalització i d'un sistema d'impresisó.[3] La reprografia forma part del procés d'idees/treballs d'aquest, ja que consisteix en la reproducció o duplicació massiva d'un element gràfic, gràcies als mitjans tècnics i esforços humans.

Als Estats Units, la indústria és relativament petita, amb aproximadament 3000 empreses. Comprèn negocis empresarials que atenen predominantment les necessitats de reproducció de gran format i gran format de les indústries legal, arquitectònica, d'enginyeria, fabricació, venda al detall i publicitat. El volum mitjà de vendes és d'aproximadament $ 1.5 milions i la mitjana d'empleats és de 20 a 25 persones.

Les reproduccions de gran format es produeixen amb una varietat de tecnologies que depenen, en part, de l'aplicació del producte final i la quantitat necessària. Els exemples de mètodes de reproducció típics inclouen: diazo (línia blava), electroestàtica (xerogràfica), fotogràfica, làser i raig de tinta.

Les reproduccions es poden fer des de la mateixa mida o en còpies més petites o més grans. Les impressions també poden ser generades per ordinador a partir d'arxius CADD (disseny assistit per ordinador) o d'una varietat creixent de paquets de programari de disseny i publicació d'escriptori.

A més d'atendre les necessitats de reproducció en gran format dels seus clients, els reprògrafs amb freqüència venen equips de reprografia i consumibles. També es poden proporcionar altres serveis comercials com muntatge i laminació, còpia ràpida, microfilmació, escaneig i gestió d'instal·lacions.

Els elements típics produïts pels reprògrafs inclouen plànols i representacions d'arquitectura / enginyeria, senyalització per a interiors i exteriors, mapes, cartells publicitaris, pantalles retroil·luminades, gràfics per a fires comercials, exposicions legals i mèdiques, etc. La majoria de les firmes de reprografia als Estats Units pertanyen a l'Associació de Reprografia Internacional. (IRGA).

Reprografia també es coneix com a «reimpressió».

Origen de la reprografia[modifica]

El primer precedent dels sistemes de reprografia en l'era moderna és la impremta, atribuïda a Gutenberg, cap a l'any 1450, i caracteritzada per ser un mètode industrial de reproducció de textos i imatges sobre el paper o materials similars, mitjançant l'aplicació de tinta oliosa sobre peces metàl·liques que la transfereixen al paper per pressió.

Tècnics de reprografia[modifica]

Els tècnics en reprografia solen ser responsables d'una àmplia varietat de tasques, incloses les fotocopiadores i màquines de diversos operatius d'acabat d'impressió. En algunes empreses també han de controlar el correu electrònic. La gamma de funcions varia d'un lloc de treball a un altre.[4]

Aquests tècnics preparen les màquines fotocopiadores per a cada treball mitjançant la posada a punt i l'ajust de la màquina segons cada requeriment. També netegen i duen a terme el manteniment rutinari de la maquinària, incloent la substitució del tòner i les fotocopiadores. Han de carregar i descarregar les fotocopiadores amb el paper. A continuació, el material imprès es transfereix a la següent etapa de producció.[5]

Alguns tècnics en reprografia utilitzen màquines com ara guillotines, perforadores, màquines de plegat i doblat, encoladores, grapadores i màquines d'enquadernació. També s'encarreguen de la presentació de la creació impresa un cop acabada. Alguns s'encarreguen d'ordenar els nous subministraments.

Aplicacions publicitàries[modifica]

En els temps que corren, la comunicació audiovisual i la publicitat han pres una gran importància en la nostra societat, i per això els serveis reprogràfics posen el seu equip i experiència en el camp de la impressió digital i la cartelleria publicitària, així com cartelleria especialitzada per a esdeveniments.[6]

  • Reproducció de cartelleria amb la màxima qualitat de color i en qualsevol material.
  • Impressió d'alta qualitat de color en petits formats per productes com ara fullets publicitaris, targetes de visita, díptics, tríptics
  • Muntatges en tot tipus de suports (foam, forex, perfils, etc ...)
  • Sistema FTP per rebre arxius amb rapidesa i seguretat.

Referències[modifica]

  1. «Todo lo que hay que saber sobre la reprografía». Arxivat de l'original el 2020-10-23. [Consulta: 13 octubre 2020].
  2. «REPROGRAFÍA - Definición y sinónimos de reprografía en el diccionario español» (en castellà). [Consulta: 10 desembre 2018].
  3. «Que es la reprografia, infografia | Nuevo Zorita Madrid». [Consulta: 10 desembre 2018].
  4. «Qué es la reprografía y como nos lo explica un especialista | Socialetic» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2018-01-26. [Consulta: 10 desembre 2018].
  5. «Técnico en reprografía - educaweb.com». [Consulta: 10 desembre 2018].
  6. «"Nuevo Zorita"».

Vegeu també[modifica]