República Democràtica del Vietnam

Plantilla:Infotaula geografia políticaRepública Democràtica del Vietnam
Việt Nam Dân chủ Cộng hòa (vi) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

HimneTien quan ca Modifica el valor a Wikidata

Lema«Độc lập – Tự do – Hạnh phúc» Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 21° 02′ 00″ N, 105° 51′ 00″ E / 21.03333°N,105.85°E / 21.03333; 105.85
CapitalHanoi Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialvietnamita Modifica el valor a Wikidata
Religióateisme Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície157,88 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació2 setembre 1945 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució2 juliol 1976 Modifica el valor a Wikidata
SegüentVietnam Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governestat unitari
estat socialista
república Modifica el valor a Wikidata
Monedadong Modifica el valor a Wikidata

La República Democràtica del Vietnam (en vietnamita: Việt Nam Dân Chủ Cộng Hòa), popularment anomenada Vietnam del Nord o República del Vietnam del Nord, fou un estat socialista fundat per diversos revolucionaris polítics presidits per Ho Chi Minh a la ciutat de Hanoi el 2 de setembre de 1945.

Precedents[modifica]

L'any 1945 s'inicià la Guerra d'Indoxina, una guerra iniciada pel Viet Minh liderat pel polìtic Ho Chi Minh contra la dominació francesa d'aquest territori. Així Minh declarà la independència del Vietnam del Nord el 2 de setembre de 1945, establint la seva capital a la ciutat de Hanoi i governada per un govern comunista aliat amb la Unió Soviètica i la República Popular de la Xina, països que van reconèixer l'existència d'aquest estat el 1950.

L'any 1954 es lliurà la Batalla de Dien Bien Phu, en la qual els francesos perderen definitivament la guerra i es reconegué la independència total respecte als seus colonitzadors europeus de Laos, Cambodja i el Vietnam. La Conferència de Ginebra de 1954 va discutir el tractat de pau entre França i el Viet Minh i dividí el Vietnam entre un nord comunista i un sud sota el govern de Bao-Dai.[1]

Partició[modifica]

Amb la divisió del país en dues zones, el Nord sota influència socialista-comunista i el Sud sota influència francesa (que posteriorment passaria a ser nord-americana) es va produir un èxode massiu dels vietnamites del Nord cap al Sud, especialment molts catòlics no tolerats al nord i de vietminhs i/o vietcongs impulsats per alliberar el sud del control de les potències occidentals com França o els Estats Units d'Amèrica. El govern del Vietnam del Nord va impulsar entre els anys 1955 i 1956 que es portaren a terme reformes agràries.

Guerra del Vietnam[modifica]

El 1959 el Partit Comunista Vietnamita secretament va decidir portar a terme una guerra contra el Sud sense importar els enormes costos que implicava.

Amb la caiguda de la ciutat de Saigon davant les forces nord-vietnamites el 30 d'abril de 1975 l'autoritat política del Vietnam del Sud va ser assumida per la nova República del Vietnam del Sud. Aquest govern es va fusionar amb el Vietnam del Nord el 2 de juliol de 1976 i van formar un sol estat denominat República Socialista del Vietnam.

Referències[modifica]

  1. Segura i Mas, Antoni. Món d’avui, El. De la guerra freda als reptes de la interdependència global. Universitat Rovira i Virgili, 2023, p. 256. ISBN 9788491688273. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: República Democràtica del Vietnam